23.07.2024 | 20:22
Десислава Атанасова забърка огромен скандал в държавата!
Бившата шефка на парламентарна група на ГЕРБ е пуснала със своя глас конституционните промени за служебните кабинети, които внесе и гласува като депутат

Бившата шефка на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова забърка огромен скандал в държавата. Настоящата конституционалистка, която е и любовница на един от все още председателите на ДПС Делян Пеевски, е гласувала за промените в Конституцията, касаещи статута на служебните правителства.

Двама бивши министри на НДСВ, единият от които действаш декан на Юридическия факултет на СУ – проф. Даниел Вълчев и Костадин Паскалев, потвърдиха пред БТВ слуха от две седмици – Конституционният съд премахва съдебната реформа на Христо Иванов, но оставя промените за служебните кабинети. Това ще остави изпълнителнана власт в ръцете на Делян Пеевски и Бойко Борисов между двата избора, защото президентът Румен Радев ще избира само от техни кандидати за служебен премиер. По-скандалното, което издаде Даниел Вълчев е, че всичко това е станало с решаващия глас на новоизлюпената съдиийка Десислава Атанасова, която деюре и дефакто е бламирала част от промените, които е гласувала като депутат, а други е пропуснала да минат през съда. Практически зависимата от избора си Атанасова е гласувала като депутат промените в Конституцията, които сега самата съди.

“В България сме свидетели на криза на държавността. Предстои решение относно промените в Конституцията. Противопоставянето в самия КС и опитите за въздействие ще доведат до абсурдни решения. От една страна всичко, направено като промени в съдебната система, ще бъде сринато. Всички промени около служебните правителства ще бъде потвърдено“, заяви Костадин Паскалев.

Според него промените в Конституцията не са били обмислени и не са били насочени срещу системни проблеми, а върху КС се упражнява натиск по отношение на предстоящото решение относно редакциите в основния закон. „Има политик в България, който постигна заветните си цели. Хем да прави конституционна реформа, хем да става, каквото той иска – безспорно това е фигурата на Делян Пеевски“, подчерта той.

Шестият решаващ глас на Десислава Атанасова – внася, приема и одобрява промените в Основния закон, съобщи Даниел Вълчев. Според него тя няма моралното право да гласува за промени, които е внасяла и приемала. С това той почти потвърди слуха, че именно с гласа на любимата на Пеевски от ГЕРБ резултатът за промените в служебните кабинети при гласуването е бил 6:6 и промените са останали в сила. Проф. Вълчев посочи, че такова гласуване е морално недопустимо.

„Решението на Конституционния съд не е обикновено, ако някой мисли, че може да скрие името си, няма да стане. Много е важен въпроса дали Десислава Атанасова ще гласува. Ако тя гласува, вероятно ние в Юридическия факултет ще го изучаваме“, коментира той.

Атанасова, която е конституционен съдия от януари тази година, е един от вносителите на промените в конституцията. Още, когато встъпи в КС, тя беше питана дали ще участва в гласуването. Тогава обяви, че няма намерение да не участва, още повече, че в КС не се предвижда възможност „отвод“ каквато има в съда. „Аргументите, че не се предвижда отвод, не ми звучат сериозно, оттук нататък всеки остава сам със съвестта си. Много ми се иска да се гордея с нашия Конституционен съд“, каза проф. Вълчев.

1 коментар

  1. Навъдиха се каза:

    много учили, недоучили, които се пишат големи разбирачи, такива важни решения за държавата трябва да се решават не с обикновено мнозинство, за да се избегнат такива недомислия!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране