10.01.2023 | 11:14
Дисциплинарни наказания заради разменените бебета
Старшата акушерка в "Шейново" вече е отстранена от длъжност

Дисциплинарни наказания са наложени на трима служители на АГ болница „Шейново“ заради разменените бебета. Старшата акушерка вече е отстранена от длъжност.

Това е станало още в петък, каза на брифинг директорът на болницата д-р Румен Велев. Той обяви, че няма да подава оставка.

Още преди да излезе доклада на „Медицински одит“ са били наказани са старшата акушерка на Неонатологията, началникът на Неонатологичното отделение и дежурният лекар, който е изписал бебетата. Те са получили предупреждение за уволнение.

„Сега ще монтираме нови камери в Детско отделение. Те ще са на мястото, където се приемат бебетата, както и в стаята, където се изписват. Записите ще се пазят повече от два месеца“, заяви д-р Велев.

Той говори и за въвеждане на практика бащите да присъстват по време на раждане и на цезарово сечение, тъй като когато е цялото семейство, възможността за грешка се свежда до нула.

Вече се прилага двойна проверка при изписването на бебета в столичната болница „Шейново“, каза д-р Велев, цитиран от БНТ.

„Става дума за фиша, който ние използваме, стандартен образец от МЗ, в който при изписването ние пишем кой е предал бебето на майката и той се разписва, а срещу него се разписва майката. Там въвеждаме две допълнения – че освен акушерката, която дава бебето, там ще се разписва още един служител – най-вероятно или дежурна акушерка, ако е извън работно време, или старша или главна акушерка, ако това е в рамките на работното време. Тоест, ще имаме двойна проверка“, обясни шефът на АГ болницата.

„Сега мога да коментирам доклада, който получихме в петък от Медицински одит. Този доклад не беше изненада за нас, много от нещата съвпаднаха с нашата вътрешна проверка – да установим как е станала самата размяна на бебетата, кои хора евентуално са имали пропуск или вина“, добави той.

Още преди заключенията на агенция „Медицински надзор“ са преразгледани всички протоколи и стандартни процедури за пътя на бебето от неговото раждане до неговото изписване, обясни още д-р Велев.

„Започнахме да преработваме тези стандарти не защото имаме пропуски в тях, а за да можем да изградим много по-ясни и точни взаимовръзки, за да няма никаква възможност за пропуски и грешки“, посочи той.

„Най-страшното в този случай е това, което преживяват семействата и това, което се случва с доверието между нас и нашите пациенти. Ако ние не успеем да преодолеем бързо случилото се, това ще бъде катастрофално“, коментира шефът на болницата.

Вчера изпълнителният директор на Агенция „Медицински надзор“ проф. д-р Росен Коларов съобщи, че неосъществен достатъчен контрол на различни нива е основното нещо, което е довело до размяната на бебетата в „Шейново“. При проверката на агенцията са констатирани нарушения на поне четири текста от медицинския стандарт по неонатология.

В констативния протокол с резултатите от извършената проверка са отразени пропуски, неточности и неспазване на някои изисквания в нормативната уредба, поради което ще бъдат образувани актове за административни нарушения. Дадени са и задължителни предписания.

Оказа се, че наказанията ще бъдат административни – за началничката на неонатологичното отделение, главната сестра и старшата сестра в болницата. Това обаче едва ли ще са единствените наказания. Данните ще бъдат предадени на прокуратурата, която също води разследване.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране