20.03.2023 | 17:14
Дмитрий Медведев заплаши съда в Хага с хиперзвукова ракета
Миналата седмица той издаде заповед за арест на Владимир Путин

Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев заплаши Международния наказателен съд с руска хиперзвукова ракета на фона на издадената заповед за арест на руския президент Владимир Путин.

„Уви, господа, всички ходят под Бога и под ракетите. Напълно възможно е да си представим целенасочено използване на хиперзвукова (ракета) „Оникс“ от руски кораб в Северно море срещу сградата на съда в Хага“, заяви Медведев в Телеграм канала си.

Той твърди, че международното публично право е дефектно: “главно поради неговата неефективност, тъй като държавите „не искат да изпълняват пристрастни актове на Общото събрание на ООН, да налагат вето на решенията на Съвета за сигурност на ООН или да напускат различни институции на ООН“.

„Причината е в тяхната несправедливост, която се основава на недопустимостта на принудата от страна на група суверенни държави на едни и същи суверенни държави. Една суверенна държава не може да упражнява юрисдикция над друга суверенна държава“, каза още Медведев.

Той коментира, че решението на Международния наказателен съд да издаде заповед за арест на Путин ще има „чудовищни последици за международното право“.

„Това е срив на основите, на принципите на правото. Включително постулатите за неизбежността на отговорността. Сега никой няма да се обърне към никакъв международен орган, всеки ще се договаря помежду си. Всички глупави решения на ООН и други структури ще се пръснат по шевовете. Настъпва мрачният упадък на цялата система на международните отношения. Доверието е изчерпано“, добави той.

В петък Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент във връзка с военни престъпления в Украйна. Русия отхвърли решението на съда в Хага, като заяви, че не признава неговата юрисдикция и счита решенията му за „невалидни“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране