21.12.2022 | 11:47
ДНК тест доказа, че две новородени бебета са разменени в столична АГ болница
ДНК тест доказал, че млада майка си е тръгнала от болницата с чуждо дете. Тя първа се заподозряла, че два месеца гледа пеленаче, което не е нейното. Затова и направила изследването

Две бебета са били разменени и дадени на жени, които не са техни майки, при изписването им от столична АГ болница. За случая разказа „24 часа“. Два месеца след раждането една от майките направила ДНК тест заради съмнение, че детето, което отглежда, не е нейно. Така се разбрало, че бебето, с което се е прибрала от болницата, всъщност не е това, което е родила.

Майката сигнализирала здравното заведение, което е започнало вътрешна проверка. Установено било, че номерът на гривничката, която се поставя на детето при раждане, не съответства на този на майката. Така се стигнало до заключението, че две бебета, родени по едно и също време, са разменени и са дадени на грешните родители. Резултатът от ДНК-теста, който е бил готов в понеделник, доказал с категоричност, че детето е чуждо.

За случая са уведомени полицията и прокуратурата, тъй като другата майка, за която се смята, че е взела другото новородено, отказала да се яви в болницата, за да ѝ бъде направен ДНК-тест. Тя твърди, че детето, с което си е тръгнала от болницата, си е нейното. Подозренията са, че в болницата бебетата може да са били разменени умишлено, или да е допусната грешка от страна на персонала. Случаят най-малкото показва голяма немарливост от страна на болничния персонал. Гривничките на майката и бебето се слагат веднага след прерязване на пъпната връв и още тогава номерата им се сверяват. Това би трябвало да се прави и преди свалянето на гривните при изписването на майката и бебето. Също така бебето обичайно се дава, дори за кратко, на майката след раждането, т.е. тя го вижда, преди да бъде отнесено за къпане и изследвания.

Очаква се незабавната намеса на социалните власти, които временно да поемат грижата за двете разменени деца, докато тече дело за установяването на истинските им родители.

Прокуратурата: Има дело

Миналата сряда по случая е образувано досъдебно производство, казаха за „Сега“ от Софийската районна прокуратура. То се води по чл. 184. от Наказателния кодекс. Той гласи, че „който умишлено замени, скрие или подхвърли малко дете или по друг начин укрие или замени гражданското състояние на някого, се наказва с лишаване от свобода до две години“. Ако това бъде извършено с користна цел, наказанието е до 3 години затвор и от 100 до 300 лв. глоба.

С обяснението, че разследването е в много начален етап и казусът е много деликатен, от прокуратурата отказаха каквито и да е подробности по случая, като например дали вече са разпитани двете майки и болничният персонал.

Какво следва?

Не може просто да се разменят отново бебетата – и от правна, и от етична гледна точка. Съставени са актове за раждане, следва да се обсъди дали няма да се наложи водене на установителен иск за произход от майката например. Това коментира пред „Сега“ адвокат Мария Шаркова, която е специалист по медицинско право.

Според нея сега болницата ще трябва да извърши проверка на протокола за идентификация на бебетата – как се извършва, какви правила има, какви са рисковете за грешка, свалят ли се гривните при някакви обстоятелства и т.н.

Нищо ново под слънцето

През 2013 г. стана известен случай на разменени бебета в болницата в Горна Оряховица. Грешката тогава била установена 20 минути след изписването на едното от тях и поправена.

Инцидентът станал, когато по едно и също време от болницата трябвало да си тръгнат общо четири бебета. Една от акушерките дала грешно бебе на една от жените, която обаче не разбрала за подмяната и си тръгнала с детето. Втората майка се усъмнила, защото номерът на гривните не съвпадал. През това време нейното бебе пътувало за горнооряховското село Първомайци с другата майка. От болницата звъннали на изписаната майка да се върне, защото е станала грешка с бебетата. Акушерката, разменила бебетата, е с 20-годишен трудов стаж. Заради проявената небрежност бе с предупреждение за уволнение.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране