27.10.2021 | 14:04
Доган изхвърля Карадайъ след изборите
Съдбата на формалния председател ще се определи от гласовете за ДПС и тежестта му в следващия парламент

Изборите 2 в 1 на 14 ноември може да са последните на Мустафа Карадайъ като председател на ДПС, съобщава „Галерия“, позовавайки се на партийни функционери в партията на Доган.

Това зависи от гласовете за ДПС и тежестта му в следващия парламент. Под ръководството на Карадайъ партията бележи спад на последните два вота. От 336 хиляди гласа през април ДПС се спихна до 292 хиляди през юли, което е най-слабият резултат на движението в 30-годишната му история. Освен това партията на Доган беше предпоследна и изпадна в изолация от всички останали, които заявиха, че няма да се коалират с нея.

Не е случайна и саможертвата на Карадайъ с кандидатурата му за президент, твърдят запознати с процесите в ДПС.

„Ясно е, че няма шанс. Но законът казва, че партията, издигнала кандидат от редиците си, има един и същ номер за двете бюлетини. Това е опит за втвърдяване на вота“, казва източникът ни. За първи път в посттоталитарната ни история ДПС издига собствен кандидат за президент, и то председателя на партията. За мнозина това беше изненада.

Задачата на сарая към Карадайъ е партията да не е с най-малката парламентарна група. Засега обаче всички социологически проучвания сочат точно това. „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ на Мая Манолова и Николай Хаджигенов остава под чертата и така ДПС може да остане най-малката партия в Народното събрание.

„Съдбата на Мустафа ще стане ясна след изборите. Важно е да има повече гласове от изборите през юли и да извади ДПС от изолацията. Това е трудна задача. Очаква се висока избирателна активност“, коментират ангажирани с предизборната кампания на движението. Очаква се при провал Карадайъ сам да подаде оставката си. От позицията на загубил парламентарни и президентски избори със сигурност нямало да получи подкрепа, ако пак се кандидатира за поста. Той е начело на ДПС от април 2016 година, а през декември 2020 беше преизбран за председател. Според партийни функционери дължи кариерата си на лъвския скок, с който повали на земята Октай Енимехмедов през 2013 година, когато младежът излезе на трибуната при Доган и насочи пистолет към главата му. Тогава Карадайъ беше първият човек, който се намеси, дори преди гардовете на НСО. Под негово ръководство обаче ДПС губи електорална подкрепа и ако тя се потвърди и на изборите след три седмици Карадайъ със сигурност ще се прости с поста си.

В ДПС вече залагат и кой ще е следващият председател на движението. Не било изключено да се прокара и кандидатурата на етнически българин, за да може ДПС да излезе от изолацията, категоричен е нашият източник.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране