22.04.2021 | 10:22
Доган реди кабинета на Слави
Любомир Каримански е фаворитът на „Има такъв народ“ за министър-председател

Слави е новото оръжие на Доган във властта.  Това твърди в.“Галерия“ цитирайки свои източници, близки до Сараите, където от десетилетия задкулисно се дърпат конците на обществените процеси у нас. Партията „Има такъв народ“ е получила още при създаването си благословията на почетния председател на ДПС, срещу когото Слави не е изрекъл и една критична дума.

Идеята е била формацията на Трифонов да се роди като инженерен проект и да дава рамо при вземането на важни решения в парламента, които движението прокарва официално или чрез свои партньори.

През последната година Трифонов е чест гост в Сараите на почетния председател на ДПС, където се ражда и идеята за партийното шоу, наречено впоследствие „Има такъв народ“. Впрочем Ахмед Доган реши да заложи на шоумена, когато последното правителство на ГЕРБ спря да спонсорира неговия ТЕЦ „Варна“ с пари от студения резерв на държавата. Така на практика Сокола смени негласната си подкрепа за Бойко Борисов с негласна подкрепа за Слави Трифонов.

Иначе още през 2007 г. в интервю за списание L’Europeo днешният лидер на „Има такъв народ“ заявява: „Моето откровено мнение е, че господин Доган е един изключително мъдър човек. Аз не съм нито анти-ДПС, нито за ДПС. Нито съм адвокат на Доган, нито нищо.“ По думите на шоумена Доган е единственият, който се е осмелил да каже истината, различен лидер, който си има добри и лоши страни.

На 23 юни 2005 г., часове преди началото на деня за размисъл, председателят на ДПС гостува в „Шоуто на Слави“. Той е последният от четиримата партийни лидери, приели поканата на водещия на финала на предизборната кампания да отговарят на въпроси на сценаристите на шоуто.

След подканянето от страна на Трифонов „Казахте, че ще ни отговорите как партиите събират пари“, Доган прави признание, което многократно ще бъде повтаряно по-късно, защото акумулира цинизма на политическата власт. Сокола заявява буквално: „Много фино ви будалкат с разни дарения, лични, фирмени. В цял свят, като започнете от Америка, Япония, всяка партия си има, така да се каже, обръч от фирми. Ако мислите, че моите възможности са по-малки от на един банкер, значи нямате представа за възможностите на един политик. През последните петнайсет години сигурно половината бизнесмени, които са над средното равнище са…или с мое съдействие, или най-малко моя усмивка. Ако щете, винаги има фирми, които подкрепят една или друга политическа сила.“

В разговора Доган прави уточнението, че това не е лошо, а политическата сила се отплаща на фирмата. Той единствен разкривал политико-икономическия модел, защото имал смелостта.

Лидерът на ДПС наистина казва истината и го прави неслучайно в шоуто на Трифонов, с когото запазват прекрасни отношения до днес. Твърди се, че Сокола е единственият човек, при когото Трифонов ходи лично за съвет, а „Има такъв народ“ е бил резервният вариант на ДПС за партньорство във властта.

Стратегията на Доган от 1989 г. е винаги да разполага с тайно острие в управлението освен формацията, която официално оглавява. Самият Трифонов имал сега още по-голяма нужда от съветите на опитен политик като Ахмед Доган, защото дори шоуменът бил изненадан от впечатляващия резултат на изборите.

Слави допускал в най-смелите си мечти да се нареди на трето или четвърто място, а вероятността да поеме отговорността като втора сила и да състави правителство, истински го стресирала. Въпреки опита си като мениджър на голяма компания в развлекателната индустрия, Трифонов си давал сметка, че нито той, нито екипът му имат познания и опит да изведат страната през здравната и икономическа криза.

Шоуменът бил стреснат и от първите гафове на най-близките си хора, като заместника на партията Тошко Йорданов, който заплаши репортера на Нова телевизия Благой Цицелков с Крумовите закони заради неволна грешка, която журналистът допусна в ефир. Цялата гилдия вкупом защити колегата, а Йорданов загуби някои от най-върлите си привърженици заради арогантното си поведение и опита за диктат чрез заплахи. Трифонов вдигнал грандиозен скандал на заместника си след неговата изцепка, давайки си сметка, че тя едва ли ще е единствената. Затова забранил на съпартийците си да дават публични изявления, за предпочитане да се движат вкупом и да спазват желязна дисциплина.

Заради трудната ситуация, в която се озовал, Слави сменял решениението си дали да приеме мандат за съставяне на правителство всеки ден, още повече че наистина има сериозни здравословни проблеми. Ако все пак приеме управлението, със сигурност ще го направи по препоръка на Доган и с активното му участие при реденето на новия кабинет, доверили източниците на „Галерия“. С внедряването на свои хора в правителството лидерът на ДПС ще си гарантира скрито участие във властта, на което е разчитал винаги през последните три десетилетия.

Според изданието Любомир Каримански е фаворитът на „Има такъв народ“ за министър-председател. Новоизбраният депутат от Варненския многомандатен район е добре познат във финансовите среди у нас и има забележителна кариера, свързана с големи банки, големи пари и големи интереси. Каримански е бивш изпълнителен директор и председател на управителния съвет на „Инвестбанк“ в периода между 2011 и 2015 година. Преди това заема същите постове в „Търговска банка – Д“, бившата „Демирбанк“, която е близка до ДПС и основен кредитор на ТЕЦ-а на Ахмед  Доган във Варна. Собственик на „Търговска банка – Д“ е не кой да е, а Фаут Гювен – бивш кадър на Държавна сигурност от 70-те години на миналия век, преди да се изсели за Турция.

Слави Трифонов и бъдещият банкер се познават от много години и са земляци. Каримански е роден през 1971 г. в Койнаре – малко градче от селски тип близо до Червен бряг. Завършил е финанси в УНСС, а след това специализира в Гърция, Англия и САЩ.

Освен с Фаут Гювен и Петя Славова, Каримански е работил и за фирмата на бившия министър на финансите в правителството на Любен Беров – Стоян Александров, по-известен като Малката секира. Александров си отиде  от този свят през август 2020 година, докато прокуратурата го разследваше за лихварство.

Веднага след като стана ясно, че „Има такъв народ“ е втора политическа сила, Любомир Каримански коментира, че трябвало да се направи ревизия на здравната система, защото средствата били намалели под санитарния минимум. „Управляващите се страхуват от такава ревизия, защото ще станат ясни договорите с фармацевтичните компании за ваксини“, смята Каримански, който препоръчва мерки и за стабилизиране на капиталовата устойчивост на фирмите.

„До две години можем да се възстановим от кризата, предизвикана от КОВИД-19, ако няма нови форсмажорни рискове като природни бедствия или други здравни проблеми и ресурсите на страната се използват добросъвестно, без да се пилеят“, допълва депутатът на Слави.

Според информаторите на „Галерия“ резервният вариант на „Има такъв народ“ за премиер е 73-годишният енергиен експерт Иван Хиновски. Той има над 45 години стаж в енергетиката и опит в областта на научните изследвания и управлението на кризи. Участвал е в управлението на проекти за изграждане и пускане в експлоатация на атомни и топлофикационни централи, проекти за енергийна ефективност.

Участвал е и в специални мисии в Иран, Бразилия и Япония по теми от развитието на ядрената енергетика. Хиновски е главен експертен съветник по енергетика в 40-ото, 42-рото, 43-тото и 44-тото народно събрание. Бил е изпълнителен директор на НЕК, заместник-директор на АЕЦ „Козлодуй“ и е заемал още много отговорни държавни и корпоративни длъжности.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране