10.06.2015 | 11:14
Дол опровергава Радан Кънев: ЕНП не е искала ДПС в правителството
Лидерът на ДСБ в отговор: "Дол е бил грозно подведен"

Твърденията, направени от лидера на ДСБ Радан Кънев, че ЕНП е настоявала за включването на Движението за права и свободи в правителството, са неверни и подвеждащи, гласи съобщение, поместено в сайта на ЕНП.

България измина дълъг път, докато не беше формирано коалиционно правителство, водено от министър-председателя Бойко Борисов, между ГЕРБ и Реформаторския блок, което пое властта през ноември 2014 г. Политически съюз между партията-член на ЕНП ГЕРБ и Реформаторския блок – коалиция от партии, сред които по това време СДС и ДСБ са членки на ЕНП, бе приветстван и подкрепян след парламентарните избори от президента на Европейската народна партия Жозеф Дол, се допълва в съобщението.

Преди ден в студиото на БНТ шефът на ДСБ Радан Кънев, обяви, че Дол оказвал натиск на Реформаторския блок, за да приеме друга правителствена формула с подкрепата на ДПС, но лидерите на блока са отказали.

От Брюксел напомнят още: “Нещо повече, с цел да се подпомогне и засили сътрудничеството между членуващите в ЕНП български партии, ЕНП, с препоръката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и на останалите български партии, членуващи в ЕНП, партията на Меглена Кунева – „Движение България на гражданите” (ДБГ) получи пълноправно членство в ЕНП по време на Политическата Асамблея в Осло миналата седмица. ДБГ стана третата партия от РБ, която е част от ЕНП.

„Решението да се подкрепи формирането на стабилно коалиционно правителство, съставено от партии, членуващи в ЕНП, беше в интерес на българските граждани и винаги е било сред моите чисти и най-висши приоритети”, посочва президентът на ЕНП. „Последните твърдения, направени от лидера на ДСБ Радан Кънев, че ЕНП е настоявала за включването на либералното Движение за права и свободи, са неверни и подвеждащи”, казва той.

ЕНП отхвърля подобни твърдения и призовава за политическа коректност и въздържание от използването на заблуждаващи прийоми. „Нашето Европейско политическо семейство е напълно убедено, че министър-председателят Бойко Борисов и неговото правителство ще преодолеят вътрешните предизвикателства, ще осъществят необходимите реформи и ще поведат България към по-добро бъдеше за народа й”, заявява Жозеф Дол.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев в парламента пред журналисти реагира на думите на Дол, който според него е “бил подведен”. “Нека да видим какво казах аз и какво казва г-н Дол, за да видим как грозно, не за първи път в историята на отношенията ни с ЕНП, е бил подведен”, каза Кънев.

„Той казва, че никога ЕНП не е искал ДПС да участва в правителството и това е абсолютен факт. Никога не съм казвал такова нещо”, подчерта съпредседателят на РБ и добави, че е споделил как е имало натиск за кабинет на малцинството, който са отхвърлили и това е вярно, допълни той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране