10.09.2021 | 21:05
Дончева: Прокуратурата сътрудничи на ИТН, която дискредитира протестните лидери (видео)
Тя не съжалява, че е нарекла Ива Митева "болонка"

„От дистанцията ми правят впечатление няколко неща – очевидно прокуратурата сътрудничи на ИТН. ИТН се занимава с дискредитирането на протестните партии и на протестните лидери. Аз съм избрана неслучайно, защото им преча да реализират някакви планове.“

Това заяви Татяна Дончева пред Сашо Диков в „ЕвродикоФ“ по Евроком, на когото даде първото си телевизионно интервю след завръщането си от Виена.

Тя коментира скандала, гръмнал след като миналата събота Тошко Йорданов обяви, че Дончева е предлагала подкуп от половин милион, за да разцепи групата на ИТН. Ако някой смята, че в политиката се купуват постове, това не съм аз, отговори му Дончева в интервю за „24 часа“.

Ден по-късно стана ясно, че разговорът е воден с Радостин Василев, който не потвърди за предлаган подкуп, а само разказа техен разговор, на който тя си драскала на листче суми и имена. Още в понеделник, в първото си интервю – отново за „24 часа“, Дончева обяви, че ще си търси правата в съда. Прокуратурата се самосезира по случая.

„Те си представяха, вече и по допълнителни сведения, че ще навървят ИБГНИ като смокинов лист. Защото нашите гласове не им трябват реално, а БСП, ДПС и ИТН правят достатъчно гласове, а нашите им трябват само за един смокинов лист. Но ние казахме, че няма да допуснем ДПС да доближава до правителството, защото няма как да изпълним ангажиментите си по отношение на съдебната система и др.“, обясни Дончева днес.

Тя потвърди, че е провела разговори с десетина от депутатите на ИТН, които били влиятелните фигури там, с изключение на сценаристите. За мен тяхното поведение е безумно, не само от гледна точка на интересите на държавата, коментира тя. И разказа, че разговорите й били за това, че хората искат правителство. „Те са първата политическа сила. Тяхното ефективно оползотворяване на мандата позволява те да се укрепят в българския политически живот. Поведението им с този кабинет, с този списък, с тези хора, не е много разумно“, обясни юристката.

Обясни защо не е била съгласна с много от номинираните за министри от ИТН. „Те казват: Защо да не е този човек? Както каза самия Радостин: Аз съм много известен спортен адвокат. Няма да вляза в полемика кой как се чувства, но дали стига това да си спортен министър. Позицията ми е била, че да се експериментира с ключови фигури в едно правителство, каквито са премиерът, финансовият министър, на вътрешните работи, на икономиката, на регионалното развитие, на здравеопазването – е голям хазарт. Обяснявах, че смисълът да има изявени служебни министри, които очевидно се ползват с популярност, само е плюс. Защото баирът няма да е толкова стръмен, защото обществото е добронамерено и доброжелателно, готово да продължи доверието. А това, което предлагаше ИТН – неизвестни лица, е абсурдно“, коментира Дончева.

Тя разказа и други подробности от разговора си с Василев. Обяснила му, че той не трябва да го възприема като отрицание на него самия, на неговите качества и амбиция. А да го възприема като, че ние сме готови да подкрепим тяхно правителство, но не с „този смешен състав“.

Смисълът да настояваме за служебни министри не са далавери или някой да кадрува вместо някого. От позицията на хора, които сме били отдавна, и които знаем, че възприемането на правителството, сигурността на хората, гаранцията че ще се продължи с реформите, допълни тя.

Дончева обясни, че няма никакъв смисъл да се отцепват депутати от ИТН, защото според правилника на НС те не могат да направят нова група.

„Не ни трябват някакви отцепници, а още 40-50 души. Като махнеш сценаристите и най-близките им приближени, това на практика е цялата им група. Какво ще цепим? Не искам да ги цепя, а да ги мотивирам да мислят, че в интерес на утвърждаването на тяхната партия, на тяхната ПГ и на тях като човеци, които сега започват да се занимават с политика, е те да вземат сами решението. А не Слави и сценаристите, от позицията на някакви господари на групата, да казват – това е така“, коментира Дончева.

„Моите разговори с тези десетина човека ми показаха, че те нямат собствена воля и нямат политическа визия. Те са амбициозни по своему, не са лишени от качества, но някаква политическа визия не видях. По-скоро видях едни хора, които са амбициозни по човешки да постигнат карерно развитие. В един момент, минавайки през тези човеци, се убедих, че не е възможно в тази група да се намери лидерски потенциал на хора, които да разбират, че те като група трябва да вземат решението. И че не е проява на нелоялност към групата, каузата или ИТН да кажеш, че смяташ това предложение или решение за погрешно. В моите очи тези хора не са били крепостни, роби или други, които е задължително да направят това, което Слави през сценаристите иска от тях“, допълни Дончева.

Тя разказа, че й е направило впечатление, че Ива Митева не участва в преговори. Не намирала това за нормално и дори го споделила с шефката на НС. „Първият човек в държавата, шефът на парламента, най-овластената фигура от ИТН, не участва в преговори, а пише правилника и стои в правната комисия до председателя. И аз откровено съм й казвала: Ива, ти не си им шерп, ти не си слугиня, ти си първият човек в държавата“, разказа Дончева.

Запитана дали съжалява, че сравни Митева с болонка по време на скандала с това как да процедира парламента с оттеглената кандидатура на Пламен Николов за премиер, юристката отговори: „Не съжалявам нито за момент и не съм го казала в яд. Ако става дума за Виктория Василева или за някой от групата, който не е юрист – да кажеш, че не разбира… Искали сценаристите да няма дебат, няма да правим такъв. Но той ще върви извън теб. Но когато ти казва Председателският съвет, ти не можеш просто да хвърлиш указа на някъде на рафта. Това е стабилен акт, той или трябва да се отмени, да се оттегли, или да се приеме решение по него. Иначе се блокира парламентарната процедура с мандати“.

Че защо да предлагам на Митева шеф на митниците? Аз постове не давам. От най-малката група съм, не съм й председател, на преговори не ходя, коментира още Дончева. Тя обясни, че дори третият мандат да беше получила ИБГНИ като най-малка група, нямало да може да раздава такива. Защото, за да сглобим 130 гласа от тази работа, трябва да поставим ДБ и БСП да са равни, обясни тя.

На въпрос дали е писала на листче цифри и имена, както разказа Василев, Дончева отговори: „Не мога да ти кажа дали съм драскала или не. За мен това, което той разказва, много ме изуми. Защото аз някога си драскам – като стоиш на някакви форуми скучняги, но там – какво листче. Първо, аз не съм му предлагала нищо. Няма защо на човека Руди да му предлагам да ми посредничи на отношенията с Ива Митева или Хиновски. Какъв се явява този Руди – някакъв авторитет за Митева или Хиновски?“

Какво листче, за какво става дума. Защо не го попитате в какво помещение става дума. Смятате ли, че ако водещшият си драска, ние ще видим. Не може да види в момента на разговора, допълни тя.

„Но как така Тошко започва да твърди всичките неща? Откъде започва да се самонавива? Някой трябва да му каже и според мен този някой е Радостин, защото той разказва разкази с неочакван край. След като той се явява при Тошко, той започва да се усуква. Или ме набеждаваш в престъпление, или ме клеветиш, няма друг начин. А той вика – не, нито клеветя, нито набеждавам. Хубаво казваш, че не ти е предлагано, откъде Тошко го говори?“, попита Дончева.

Колкото и да е фокусиран Тошко върху нещо, което си представя, че много ще му свърши работа, не мога да си представя, че те в частния си разговор двамата или в ръководството на ИТН няма да си прецизират кой за какво говори, допълни още юристката.

Никога депутатите на ИТН не са били навити. Това е моето впечатление в разговорите с тези 10 човека, от които нито един не казва, че му е предлаган подкуп или съм говорила за други хора. Тези неща на Руди се разказват, за да се създадат интриги на всички посоки, да се разбият всякакви отношения на тресчици, коментира Дончева.

Имам информация, че Маджо има човек в листата във Варна. Но никога не съм твърдяла, че Маджо е един от знаковите лица, които стоят зад, каза Дончева и призова репортери да вземат списъка и да прегледат имената едно по едно – кой къде е работил преди това. Никой не ти е казал, че като са те поканили в ИТН ти непременно трябва да бъдеш слуга на онзи, за когото си работил досега, допълни тя.

Запитана от кого е зивисим Слави, Дончева няколко пъти обясни, че го е казала публично дни преди да започне скандалът. „Слави е зависим от Орлин Алексиев, Доган, Пеевски“, допълни тя. На въпрос дали е наясно защо Слави е зависим от Петър Илиев, тя разказа, че е видяла в някакъв вестник публикация дали не обслужва сметките му или офшорни компании. Но не видях някой да рови по нея, допълни юристката.

„Очевидно ГЕРБ, в лицето на неговите сайтове, спецпрокуратурата и Гешев и ИТН действат в синхрон. В синхрон могат да действат само съюзници, не и противници“, коментира още Дончева.

„Слави може да иска много работи. Той не е сам по себе си – аз съм пречка за тези хора, които стоят зад Слави и за реализацията на техните планове. Трябва да продължим по пътя, да посочваме на хората какво всъщност се случва – ИТН няма политически потенциал. Той беше заложен като един изключително разрушителен за политическата система проект“, допълни тя.

Всички, които обясняват, че преговорите се водят само в парламента, са абсолютни смешници. В парламента се прави ритуал, разговорите се водят на всякакви други места. И това е било, е и така ще бъде. Важно е постигането на съгласие. Тези хора не желаят да постигнат съгласие и нямат собствена воля и наистина са политически марионетки, коментира още тя.

 

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране