24.07.2024 | 8:01
Радев е одобрил друг кандидат за посланик в Украйна, предложен от външния министър през октомври
Президентът призова Външно министерство да спазва Конституцията

Скандалът между президентството и Министерския съвет по повод назначаването на временно изпълняващ длъжността посланик в Украйна се разраства.

„В рамките на съгласувателната процедура за назначаването на нови български посланици през октомври 2023 г. в президентската институция са постъпили редица мотивирани от министъра на външните работи предложения. Сред тях е и предложение за назначаването на друг кандидат за извънреден и пълномощен посланик в Украйна, като държавният глава е уважил мотивите на външния министър, съобщиха тази сутрин от прессекретариата на президента Румен Радев.

Съобщението е в отговор на изпратените въпроси и на спекулациите, че държавният глава е причината в Украйна да не бъде назначен български посланик, поради отказа на президента да назначи на поста Николай Ненчев през лятото на 2023 г., посочват още от прессекретариата.

Установената практика предвижда след приключване на процедурата по съгласуване, да се приеме решение на Министерския съвет. Тези решения се изпращат до администрацията на президента, което е основание за издаване на указ от държавния глава.

До днес решение на Министерския съвет за назначаването на извънреден и пълномощен посланик на България в Украйна, след съгласувателната процедура от октомври 2023 г., не е внасяно в президентската институция, се казва в съобщението.

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от Министерството на външните работи (МВнР) кандидат, следва да се търси там, отбелязват от прессекретариата на президента

Припомняме ви, че посолството ни в Киев е без посланик от април 2023 г.. Тогава Костадин Коджабашев беше отзован заради войната и така не се завърна на поста си.

Само ден по-рано Румен Радев остро атакува МС за това, че слагат Николай Ненчев за временно изпълняващ функциите на посланик в Украйна и така се опитват да го заобиколят.

„Съгласно Конституцията на Република България назначаването на посланици се извършва с президентски указ по предложение на Министерския съвет. По време на правителството „Денков-Габриел“ настойчиво ми бе предлагано да назнача за български посланик в Украйна Николай Ненчев. Категорично отказах, тъй като въпросният кандидат не притежава необходимите професионални качества и подготовка за този важен пост.

Вместо да предложи кандидат за посланик на България в Украйна, Министерството на външните работи реши да назначи Николай Ненчев за нов „временно управляващ“ посолството ни в страната. Това е необосновано понижаване на равнището на дипломатическо представителство и грубо заобикаляне на Конституцията и установения ред за определянето на ръководители на задграничните ни мисии.

Призовавам Министерството на външните работи стриктно да спазва Конституцията и установените процедури по определяне на ръководителите на българските посолства в чужбина.

Очаквам Министерският съвет да ми предложи кандидат за поста посланик в Украйна с доказани качества и професионална експертиза“. „Няма никакво нарушаване на никакви правила. За временно управляващ посланик не е необходим указ на президента“, отсече служебният премиер Главчев.

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев беше обявен като следващия посланик на България в Украйна от председателя на Атлантическия клуб в България Соломон Паси в рамките на конференцията „75 години НАТО“. „Също така, вече имаме одобрен нов дипломатически български представител за Украйна, който също излиза от това министерство – бившият министър Николай Ненчев. Успех на мисията!“, обяви Паси

1 коментар

  1. Адам каза:

    Този Главчев голЕм ГЕЙберастки главанак се оказа!
    Да живей ОПГ ГРОБ!!!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране