17.10.2024 | 10:30
Доц. Григор Сарийски: Еврото ни трябва, колкото тумор в мозъка
Заложеният дефицит от 3% в Бюджет 2025 е нереалистичен, твърди ученият от БАН

Еврозоната е мираж за България, а еврото ни трябва, колкото тумор в мозъка, заяви пред БНР доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания при БАН. Имаме ерозираща база за приходите в хазната и това не може да донесе устойчиви финанси, допълни той.

Няма как България да влезе в еврозоната с това темпо на растеж на доходите и с тяхното ниво – за да попаднем на това място, трябва да се развиваме по съвсем различен начин. Това коментира от своя страна пред „Блумбърг тв България“ президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

„Защо нашата икономика не може да си позволи да плати 500 евро заплата? Защо тя има проблем? Наскоро слушах един политик, който каза нещо, което обобщава този проблем – в Германия сглобяват автомобили, а ние тук правим стелки за автомобили. Докато това е така, ще сме там, където сме“, коментира синдикалистът.

„Имаме анонса на служебния финансов министър Людмила Петкова, която в началото на октомври излезе с едни очаквания за увеличение на фискалните разходи с около 18 млрд. лева, а на приходите с несъпоставим темп – около 6 млрд. лева. Което означава близо 12 млрд. лева прираст на дефицита. Ако добавим тези 12 млрд. към очакваното за тази година, това означава, че следващата година би трябвало да приключим с около 8,5% или 9% без малко, зависи до каква степен е реалистична прогнозата за БВП, за която също имам съмнение“, коментира от своя страна доц. Сарийски. По думите му дефицитът става все по-труден за обуздаване.

„Ако 51-вият парламент е шарен – със 7-8 партии в него – и знае, че правителството ще е от ден до пладне, ще превърне дори фискалната политика в част от предизборната платформа за следващите избори, които вероятно ще са по Великден. Ако наистина се движим към такъв сценарий, а това ще стане ясно много скоро след изборите, означава, че те няма да се решат на нито една от мерките, за които се говори в момента, или ще бъдат половинчати“, прогнозира доц. Сарийски.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране