06.09.2024 | 19:01
ДПС-Доган си спечели секретари в три районни избирателни комисии, Пеевски е в истерия
Кафявите сайтове на "Феномена" разкриха "заговор" на шефката на ЦИК Камелия Нейкова срещу ДПС-Ново начало

Лагерът на почетния председател на ДПС Ахмед Доган спечели трима секретари в Районните избирателни комисии (РИК) в Силистра, Бургас и Хасково. Това са Илхан Ахмед, Емине Иляз и Хамдие Сабри. В последния възможен ден Централната избирателна комисия назначи състава на РИК-овете, половината от тях служебно с гласуване от членовете на ЦИК.

Обичайно ЦИК само потвърждава с решения постигнатото съгласие за комисиите по райони и само на отделни места – където не е постигнато съгласие, се намесва като назначава служебно комисии. Този път обаче на много места двата лагера в ДПС излъчиха различни упълномощени представители на движението за една и съща позиция в РИК-овете и така се наложи избирателната комисия да назначи служебно състава на районните избирателни комисии в почти цялата страната. Днешните решения обаче подлежат на обжалване пред Върховния административен съд в 3-дневен срок.

Предложенията на двете фракции в ДПС са публично известни само в тези три районни избирателни комисии. От лагера на Пеевски за секретари за същите позиции бяха предложени съответно Драгомира Маринова, Христо Широков и Зекие Мурад съответно в Силистра, Бургас и Хасково.

Сред другите области, където РИК-овете бяха служебно назначени са Кюстендил, Ловеч, Враца, Благоевград, Пловдив-град и Пловдив-област, Разград, Силистра, Сливен, Ямбол, Перник, Пазарджик, Габрово.

В Русе пък двете фракции отделно предложиха един и същи кандидат – Шейнур Еюб, но отново се наложи ЦИК да решава състава на районната избирателна комисия заради спор за председателското място. С днешното решение то се заема от Милена Хинкова, посочена от БСП, а Еюб ще бъде неин заместник.

Районните избирателни комисии имат ключово значение в изборния процес, тъй като регистрират листите с кандидат-депутати, назначават секционните комисии във всеки регион, следят гласуването и приемат протоколите след вота. По закон комисиите се съставят след консултации при областните управители, в които политическите сили с представители в националния и европейския парламент излъчват председател, зам.-председател, секретар и членове. Това става на квотен принцип като предимство имат по-големите по численост парламентарни групи.

Междувременно кафявите сайтове на Делян Пеевски истерясаха и като обявиха, че шефката на ЦИК Камелия Нейкова била в “заговор” с Ахмед Доган срещу ДПС-Ново начало. Дописките на написани в неповторимия стил “ала-бала”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране