12.02.2016 | 11:11
ДПС иска изслушване на министъра на външните работи заради Доган и Пеевски
МВнР няма официална информация за забрана на двамата да влизат в Турция

ДПС поиска спешно да бъде изслушан в парламента министъра на външните работи по случая със забраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски да влизат в Турция. Вместо Даниел Митов обаче дойде неговия заместник Валентин Порязов.

Той обяви от парламентарната трибуна, че Министерството на външните работи не разполага с официална информация за забрана на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и на депутата от движението Делян Пеевски да влизат в южната ни съседка. “Не можем да направим никакъв друг коментар, освен да ви информираме с каква информация разполагаме. Няма никакво съобщение на официална турска институция за подобно взето решение”, каза още Порязов.

Той дойде в парламента, след като в началото на днешното заседание съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ поиска изслушване на външния министър Даниел Митов по въпроса.

Карадайъ поиска ръководството на Народното събрание да предприеме необходимите действия, за да бъде поканен министърът на външните работи да разясни, потвърди или отрече информация в медиите относно забраната. Външният министър трябва да уведоми парламента за предприетите от него действия до момента, както и мерките, които ще бъдат предприети, каза Мустафа Карадайъ.

В четвъртък турското посолство потвърди, че Доган и Пеевски нямат право да влизат на територията на Турция. Новината беше съобщена първо от турската телевизия “Стар”, а след това публикувана и от водещия турски всекидневник “Сабах”, който е близък до президента Реджеп Ердоган.

Според медиите мярката е предприета заради проруска позиция на Доган и Пеевски след като Анкара свали руския изтребител, навлязъл във въздушното й пространство през декември 2015 г.

Турските медии припомниха и агентурното минало на почетния председател на ДПС, скорошната публикация на “Шпигел” за Пеевски като айсберг на корупцията. В публикациите беше посочено, че контрабандата на цигари в Турция, идваща от България, “опира до близкия с руските олигарси Пеевски”.

“След кризата със сваления руски самолет, лидерът на партията на българските турци ДПС Ахмед Доган отново се показа като съветски агент”, започва статията в “Сабах”, която след това пояснява: “Той нанесе удар срещу подкрепящите Турция в ДПС, което доведе до забрана за влизане в Турция на него и на медийния магнат Делян Пеевски.”

Припомня се, че Лютви Местан бе отстранен от лидерския пост в ДПС заради декларацията, която произнесе от парламента, която според турските издания е била в “подкрепа за Турция”. “На негово място Доган постави българин олигарх. В тази операция участваха основателят на ДПС и медийният магнат Делян Пеевски. Смяната беше тяхна инициатива.”

“Стар” допълва как медиите на Пеевски – депутат от партия, която твърди, че подкрепя правата и свободите на турците в страната – са подели масирана антитурска кампания, “а турските дипломатически представителства в България бяха посочени като мишена.”

Турският вестник припомня публикацията на “Шпигел” отпреди 10 дни “Пеевски – айсбергът на корупцията”. След което отбелязва: “Пипалата на проруския олигарх Пеевски стигат до Турция и може да се окаже, че той е в основата на контрабандата на български цигари в Турция”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране