07.10.2022 | 8:41
ДПС пожертва 4-ма кандидат-депутати заради човек на Пеевски
Петър Чобанов ще влезе в парламента, след като неговите колеги се отказаха, макар че го победиха с преференции

И на тези избори ДПС не се поколеба да предприеме драстични мерки, за да направи така, че желаните от него хора да станат депутати. Такъв пример е случаят с листата на партията в 26-и избирателен район София-област. Там ДПС спечели един мандат. Първият в местната листа Цветан Енчев обаче влиза в парламента и от Враца. Така освобождава мястото си в Софийска област за следващия в листата – Петър Чобанов, който е протеже на Делян Пеевски. Той беше финансов министър в кабинета „Орешарски“, който ДПС подкрепяше в коалиция с БСП, както и депутат от движението в три парламента.

Чобанов оглавяваше ямболската листа на ДПС, но там движението не спечели нищо. Това, че ще заеме мястото на Цветан Енчев в София-област обаче се оказа недостатъчно, за да влезе в парламента. Причината е, че цели четирима други кандидати в листата го изпреварват с преференции – Александър Методиев, Кристина Александрова, Николай Аргиров и Васил Николов. Изглежда за ДПС Чобанов е най-важен от всичките, защото вчера и четиримата споменати подадоха заявления до Централната избирателна комисия (ЦИК), че се отказват да станат депутати. Така Чобанов ще се добере до заветното място.

Същото положение, макар и не толкова драстично, се наблюдава в Монтана. ДПС получава от района един мандат. Първият в листата Димитър Аврамов обаче ще влезе от Видин. Така мястото остава за втората – Надя Петрова, която е член на областния съвет на ДПС и общински съветник в Лом. Тя обаче е изместена с преференции от осмия в листата – Димитър Владимиров. Но вчера и той подаде заявление до ЦИК, че не желае да става депутат, и ЦИК го одобри.

В ГЕРБ също следват „светлия пример“ на движението. Бившият шеф на младежката им организация Георг Георгиев ще влезе от Ловеч, след като двама от листата – Иван Миховски и Иван Грънчаров, които го победиха с преференции, се отказаха да станат депутати.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране