03.05.2015 | 19:11
ДПС се пусна на търг, ще подкрепи съдебната реформа, ако заемe мястото на ПФ във властта
Комичният шеф на движението Местан открито рекетира ГЕРБ

ДПС зае изчаквателна позиция по промените в конституцията, свързани със съдебната реформа.

Въпреки че от седмица разполагат с текстовете на предлаганите от ГЕРБ изменения, депутатите на движението не огласяват позицията си. А гласовете на ДПС ще са решаващи за бързия ремонт на основния закон, който изисква мнозинство от 180 депутати. Партията на Местан вече обяви първото си условие за подкрепа на реформите – Патриотичният фронт да бъде изваден от управлението и мястото му да бъде заето от ДПС.

“Ние не можем да станем безпрекословен поддръжник на идеи и реформи, които ще укрепят правителство, което зависи от подкрепата на една националпопулистка и ксенофобска политическа сила, каквато е Патриотичният фронт. Така че за нас формулата на управлението категорично трябва да се промени, ако искат да разчитат на подкрепата на ДПС за каквото и да е”, заяви Четин Казак в интервю за “Сега”. От БСП и “Атака” няма да подкрепят промените в конституцията, а гласовете на останалите четири ПГ – РБ, ПФ, АБВ и БДЦ, не стигат за конституционно мнозинство.

Тази седмица се очаква да бъде сформирана парламентарната комисия за ремонта на конституцията, в която ще влизат по двама от всяка парламентарна група. Проектът на ГЕРБ предвижда разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии – съдийска и прокурорска, и съкращаване на мандата му от 5 на 3 или 4 години. Промените ще дадат повод за разпускане на сегашния ВСС и избор на нови членове. Тъкмо това предложение събуди подозрения, че реформата всъщност е опит на управляващите да овладеят съдебната власт и че целта е смяна на кадрите, а не промяна на модела. Реформаторският блок настоява да се скъси мандатът на главния прокурор в съответствие с мандата на ВСС, но предложението едва ли ще мине. От ГЕРБ предлагат само да се засили парламентарният контрол върху дейността на обвинител №1, като го задължат да се отчита веднъж годишно пред депутатите.

Проектът предвижда съдийската колегия да се състои от 13 членове. В нея ще влизат председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, петима избраници на Народното събрание и шестима, излъчени от Общото събрание на съдиите. Така съдийската квота ще доминира над политическата. При прокурорската колегия се залага паритет – по шестима от гилдията и от парламента. В нея ще влизат главният прокурор, четирима ще се избират от Общото събрание на прокурорите, един от Общото събрание на следователите и останалите 6-ма – от НС. На две ще бъде разделен и Инспекторатът към ВСС. Шестима от 10-те инспектори ще проверяват съда, а четирима – прокуратурата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране