19.06.2015 | 0:04
Дронове пренасят дрога през браздата
Шивачката от Сандански потънала в дългове, поръчителите на хероина с обвинения
Йорданка Христовска

С дронове от България са пренасяни наркотици през граница. Това заяви пред bTV Йордан Георгиев, председател на асоциацията „Безпилотни и летателни системи”. Той уточни, че е чувал за такива случаи от свои колеги, но не ги е виждал лично. Безпилотна машина може без проблем да прелети например над българо-турската граница, без да бъде засечена.

„Той е толкова малък, че не може да се засече. Той е като птиците”, допълни Валери Христов, собственик на фирма за дронове. Георгиев обясни, че в САЩ всичко, което лети над 3000 метра, автоматично се сваля. Той коментира предложенията за законодателни промени, които да регулират използването на безпилотните машини у нас. Според него няма друг начин за регулация освен чрез закон.

Междувременно вчера окръжната прокуратура в Хасково повдигна обвинения на двамата поръчители на 60-те кг дрога, които бяха спипани на границата с Турция. Хероинът бе разпределен в пет раници, пренасяни от 51-годишна шивачка от Сандански. При ареста на жената стана ясно, че тя е само муле, а вчера държавното обвинение подведе под отговорност двамата поръчители на пратката – Васил Коцев и Сашко Петров. Те са задържани за 72 часа като съучастници и помагачи на Йорданка Христовска. Според прокуратурата двамата са улеснили шивачката в контрабандата на дрогата чрез съвети, разяснения, отстраняване на спънки и набавяне на средства.

Шивачката от Сандански получила наркотика в Истанбул и разпределила в общо 5 раници. Четири от тях дала на спътничките си, но при митническа проверка на багажа, хероинът е открит, а шивачката и останалите жени са арестувани. Оказва се, че тя далеч не е единствената с криминално досие в семейството. Брат й Иван Подгорски е обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол.

Владо – бащата на наркотрафикантката, е на 81 години. По думите му дъщеря му се полакомила за много пари, взимала кредити и за да ги изплати, се решила да стане наркотрафикант.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране