Десислава Атанасова, шеф на парламентарната група на ГЕРБ, дясна/лява ръка на Борисов, направи мело-драматично признание: Аз бях жената, на която г-н Гешев се обади по телефона“.  Признанието е пояснение към изявлението на главния прокурор Иван Гешев, че се е обадил на един политик, който „считам за приятел“ – „политик жена“, когато научил, че номинираната за премиер Мария Габриел заяви, че първата работа на правосъдния министър в нейния кабинет, ще бъде да поиска от ВСС Гешев да бъде отстранен за оронване на престижа на съдебната система.

Деси казала на Иван: „Разбери ме, бях до нея (до Мария Габриел), от нея го чух за пръв път“.

Уж нищо и никакво оправдание, но то казва много. „Разбери ме“… означава извинение, което тя се опитва да аргументира с „от нея го чух за първи път“. Сиреч, както често казва Борисов, ако знаех, щях да те информирам, разбира се. Но не е знаела жената, политик и приятел на главния прокурор. А дали лидера на ГЕРБ не е спестил от нея въпросната информация, за да не я докладва Деси на Иван?

Продължавайки в стил „лексикон на шестокласничка“, Атанасова признава още, че с Гешев се познава от десет години, но отношенията им били „институционални и служебни“. Сакън някой да не си помисли нещо друго…

И все пак немалко граждани си спомниха например, че Десислава Атанасова бе председател на парламентарната комисия по разкриване истината за фалирането на КТБ. Сегашният главен прокурор Гешев тогава беше наблюдаващ прокурор по т.нар. „дело на века“. Дали и през 2015 г. той й се е обаждал чисто „институционално и служебно“ да си споделят това-онова? Защото помним, че заключенията на комисията и съответния доклад с подписа на Атанасова бе обект на множество критики от експерти и юристи – най-общо казано за лошо свършена работа.

В студиото на бТВ Деси все пак усети, че нагазва в мътна вода и побърза да се застрахова:  „Какво означава да сме приятели? С него не си разказваме рецепти. Той ми се обади по телефона, не аз на него. Телефонът ми е публичен и много хора ми звънят“. И допълни с нотки на драма, че според нея не било нормално в такъв момент главният прокурор да ѝ се обажда.

Не е нормално, но се обадил и тя не само му вдигнала, но и се опитала да обясни, че няма нищо общо с идеята за неговото отстраняване. По всички други въпроси е веща, съдейки по надменното и самоуверено поведение в медиите и парламента, но пред Гешев почнала да се оправдава.

Десислава Атанасова прави мили очи на Гешев, а преди това на Сотир Цацаров, заради скандални сделки, в които е замесено името на съпруга й, – коментират хора от ГЕРБ. Това обаче са клюки, разнасяни от завистници, които искат да опетнят името на депутатката. Ако имаше нещо такова доблестната българска прокуратура отдавна щеше да се е самосезирала. Но явно не е имало за какво.

Десьи, както някои наричат шефката на ПГ на Бойковата партия, била люто наранена от това, че Боса е избрал Мария Габриел за премиер, а не нея, която се скъсва да замазва гафовете му и да омаловажава скандали като „Мата Хари“, „Барселонагейт“, „Газопроводгейт“ и др. – разказват още нейни съпартийци. Но това е друга тема, за нея – друг път.

Всеки път след изяви като тези на Атанасова се чудя: В ГЕРБ наистина ли смятат, че всички българи са с IQ под 70? Няма ли да спрат да съдят за другите по собственото си ниво? Само питам.

Емил Азар, frognews