03.06.2023 | 22:33
Дупница под обсада! Погребват Ангел Христов
Брат Галев е от Сандански, но близките му настоявали да бъде погребан в Дупница, където е прекарал по-голямата част от живота си

Емблематичният гангстер Ангел Христов, приятел и съдружник на Пламен Галев, ще бъде погребан утре. Опелото ще е в храма „Свeти Георги“ в Дупница и се очаква да има засилено полицейско присъствие.

Жалко, че си отиде млад човек. Двамата много направиха за обновяване на черквите в района. Патронните икони на църквите, които са от златна мозайка, са дарение от тях.“, каза архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски.

Братя Галеви избягаха от страната ни през 2012 г. малко преди да получат окончателни присъди от 5 и 7 г. затвор за рекет и изнудване. Ангел Христов е от Сандански, но близките му настоявали да бъде погребан в Дупница, където е прекарал по-голямата част от живота си. През 2014 г. почина майка му Искра, но той не беше на погребението й. Братя Галеви бяха осъдени за тежки умишлени престъпления – Галев като ръководител, а Христов като участник в организирана престъпна група за изнудване, която е била въоръжена. Двамата обаче избягаха, преди наказанието им да влезе в сила.

Геле беше семеен, съпругата му Емилия, дъщеря им Светослава и синът Георги от години живеят в Лондон. Преди няколко години покойният гангстер стана и дядо за първи път.

Съдбата и системата на МВР свързват Пламен Галев и Ангел Христов, когато двамата са още на по 20 години. След като става сержант в РПУ – Станке Димитров Галев е изтеглен в Специализирания отряд за борба с тероризма в София, където се засича с Ангел Христов, който е постъпил през 1990-а, също на 20 г. Ангел Христов е роден в Сандански

Взводен командир на Галев и Христов е арестуваният през 2010 г. Алексей Петров, подсъдим по делото „Октопод“.

Галев и Христов напускат отряда на баретите със скандал в средата на 90-те. След това Пламен Галев става оперативен работник в ГДБОП, а Ангел Христов е назначен също като разузнавач в звеното на службата в Кюстендил. Галев напуска МВР през 1997 г., а Христов година по-късно.

По-късно се установяват в дупнишкото село Ресилово, където изграждат огромна резиденция.Имат регистрирана фирма за транспорт по суша, въздух и море.

През 2009 г. регистрират няколко общи фирми с Христофорос Аманатидис – Таки.

Освен двете офшорки Пламен Галев и Ангел Христов са собственици и управители на още няколко фирми. Започват съдружие с няколко фирми, контролирани от Васил Божков. Предметът на дейност е пътно строителство. Техни приближени участват в управлението на няколко подобни структури, сред които „Автомагистрала Струма“ АД и „Пътища Самоков“ ДЗЗД. Покрай Васил Божков се сдружават с Таки и Феодор Феодоров – Голямата Федка от Перник. Точно една от фирмите им с последния става обект на данъчна проверка след ареста на Пламен Галев през 2008 година. Започват да ровят в документацията на дружеството и начисляват ДДС за довнасяне в размер на 70 хиляди лева. С Таки и Федката Галеви имат обща фирма „Югозападна инвестиционна компания“. С нея участват в „Спортни съоръжения и системи“ заедно с бившия банкер и настоящ бизнесмен Георги Попов. Името на компанията се свързва със скандал за спорен имот. В „Инфра асет мениджмънт“ Галеви са партньори отново с пернишкия бизнесмен Феодор Феодоров. Срещу управителя на дружеството Веселин Пейчев има обвинение, че е укрил корпоративен данък от 600 хил. лева.

КПКОНПИ поиска отнемане на техни авоари за 4,3 млн. лв

През декември 2008 г. комисията внесе иск в съда за отнемане на 9 автомобила, 800 хил. лв. в банкови сметки, дялове от фирми, в 11 от които е съдружник Пламен Галев, а в 12 – Ангел Христов. В други две офшорни компании, регистрирани на Сейшелските острови, двамата са управители и представители на клоновете в България. Свързани са и с още едно офшорно дружество, регистрирано на Британските Вирджински острови.

Недвижимите имоти в с. Ресилово включват двор с триетажна къща на Христов и жена му Радмила, еднакви по площ двор и къща на Галев и жена му Емилия, едноетажна сграда на границата между двата парцела, която свързва двете триетажни жилищни сгради, и фитнес.

Пак там е и имението от 10 663 дка с покрит плувен басейн, възстановителен комплекс, кафе-бар, тренировъчна зала, жилищна сграда с няколко спални, билярдна зала, помещение за камериерка и др., помощна сграда с котелно помещение, агрегатно помещение, нафтово помещение, сграда от стая и санитарен възел, жилищна сграда, масивна ограда и покрит паркинг. Има и още 2 имота с обща площ около 6 дка.

През 2021 год. съдът отхвърли в голямата част исканията за отнемане от Галев и Христов на суми от банкови сметки, защото те не са били налични към момента на внасянето на исковете от КПКОНПИ, както и искането за отнемане на оръжията, тъй като те са били отчуждени към момента на искането от комисията. По делото не бе установено жените на Пламен Галев и Ангел Христов да имат принос в придобиването на посоченото имущество.

През юли 2011 г. Пламен Галев и Ангел Христов бяха признати за виновни за организиране на престъпна група и бяха осъдени на съответно 7 и 5 години затвор за ръководене на група за рекет.През декември същата година Върховният касационен съд започва разглеждането на делото. Неговото решение е произнесено през май 2012 г. – състав на ВКС с председател съдия Савка Стоянова намалява присъдата на Пламен Галев на пет години, които той трябва да изтърпи в затворническо общежитие от открит тип при първоначален общ режим. Пламен Галев и Ангел Христов са обявени за издирване, след като изчезват преди да влязат в затворническото общежитие. Слуховете за мястото на тяхното пребиваване ги пращаха в различни краища по света. ЮАР, Доминиканска република, Сърбия и др.

Братя Галеви са силно свързани с обществения, политически и икономически живот на Дупница. По време на мандата на Първан Дангов двамата дадоха началото на местно сдружение . „Възраждане на Дупница” обединява лекари, учители, бизнесмени, общественици и други именити дупничани, обединени от идеята за възраждане на града.

След спечелването на местните избори от Атанас Янев, двамата са част от Консултативен съвет към Община Дупница. Заедно с местния управленчески екип успяват да реализират множество ремонти и проекти, като сред най-значимите са парк „Рила” , ремонти на училища и детски градини в града и други. Ангел Христов и Пламен Галев подпомагат множество благотворителни кампании в Дупница, макар да избягват публичност.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране