30.05.2021 | 22:27
Две фирми са получили от ББР по-ниски лихви спрямо предишни кредити
Разликата в лихвите е около 5%. С държавните пари са рефинансирали други кредити от търговски банки

Според информация от одитния комитет на ББР две от фирмите от топ 8 на Българската банка за развитие са се финансирали на много по-добри лихвени условия от предишните им кредити. Разликата в лихвите е около 5%.

Техномаркет“ е получила кредит с лихва 2%, а преди ББР лихвата му е била 7%. При „Транспект“ виждаме вместо 9% от предишен техен кредит – 4%, обяви икономическият министър Кирил Петков, който е и принципал на ББР.​ Предложенията за лихвите идват от Управителния съвет на банката.

Той подчерта, че данните за кредитите не представляват банкова тайна, тъй като информацията идва от Търговския регистър, т.е. е публична. Преди дни Петков смени състава на одитния комитет на банката. Започна и процедура по смяна на двама членове на Надзорния съвет.

Банката е прекалено ликвидна от позицията, която я виждаме. Въпросът е как се използват средствата, и то публични. Тази банка има ангажимент към обществото. Целта ѝ е да дава кредити на малки и средни предприятия, които не могат да се финансират от търговски банки, защото са прекалено иновативни, прекалено нови. В момента трябва да работим с останалия ресурс в банката, за да направим възстановяване на малкия и средния бизнес в България… Когато 1 млрд. лева от твоите пари се изхарчват, не е лошо да се загрижиш защо. Като принципал аз вече втора седмица се боря да видя къде са отишли 1 млрд. лева от парите на данъкоплатците“, каза икономическият министър пред БНР.

Той очерта и пътя по смяна на Надзорния съвет на ББР: „Вярвам, че ще имаме възможност за смяна на Надзорния съвет, ще можем да прегледаме работата на УС и да имаме и там кадрови решения… Хората за новия Надзорен съвет са големи професионалисти и се надявам, че ще направят целесъобразността ѝ да бъде максимално добра за интереса на малките и средните предприятия“.

Министър Кирил Петков посочи и две други „притеснителни места“, върху които е приоритетният фокус на работа – Държавната консолидационна компания и Българската агенция за застраховане.

Още за лихвите от ББР

Информация за лихвите изнесе и банкерът Валентин Михов, който е номиниран от служебния министър на икономиката за член на Надзорния съвет на ББР.  „Проста проверка в търговския регистър показва, че една от фирмите е имала кредит на 9% преди да я рефинансира ББР – това е преди по-малко от две години, и след това е била на 4%. Друга фирма е плащала лихва на 7% на друга банка, а след това с доста по-голям обем плаща 2%. Това вече става доста интересно защо е така“, коментира Михов.  Той съобщи, че една част от тези фирми са били преди това в КТБ.

Големите кредитополучатели

Нито една от осемте фирми – топ клиенти на банката, с кредити на обща стойност почти 1 млрд. лв., не пожела да се яви на среща с министъра на икономиката Кирил Петков. Някои от тях писмено отговориха на поканата на Петков, като той изтъкна, че за шест фирми се знае, че обслужват кредитите си.

С кредити за над 140 милиона лева са финансирани дружествата „Слънчев ден“„Благоевград БТ“ и „Роудуей кънстракшън“. Следващата група са компании със заеми за над 115 милиона лева. Това са „Маркет инвестмънт“ и „Интернешънъл инвестмънтс“„Параходство БМФ“„Транспект“ и „Инса Ойл“ са в третата група със заеми от по над 60 милиона лева.

Икономическият министър вече неведнъж каза, че някои фирми са пряко или косвено свързани с Делян Пеевски, Румен Гайтански, братята Кирил и Георги Домусчиев и Георги Самуилов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране