17.10.2022 | 20:17
Две лоши новини за бившия екоминистър – „зеления“ Сандов
Първо му обезмислиха заповедта, а после уволниха и назначения по негово време директор на парк "Рила"

Като круши капят тези дни заповеди, издадени от бившия екоминистър от квотата на „зелените“ – Борислав Сандов.

Първо Националният съвет по биологично разнообразие даде зелена светлина за довършването на автомагистрала „Струма“ в района на Кресненското дефиле. Както е известно, в последния си работен ден, в 17 часа, Сандов, макар и вече като министър в оставка от кабинета на „Продължаваме промяната“, отмени всички процедури по ОВОС, с което бе блокирано завършването на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле. България бе изправена пред риска да върне на Брюксел 1,6 милиарда евро, получени за строителството на магистралата.

Според сайта Еконовини, с това свое действие Сандов е обслужил интересите на неправителствените екологични организации, които над 20 години саботират довършването на АМ „Струма“ през Кресненското и лобират за 15 км тунел в интерес на швейцарска компания.

Сега, с решението на Националния съвет по биологично разнообразие, работата по този проект се отпушва, но съществуват опасения, че пропуснатите месеци могат да се окажат фатални и България да плати сериозни финансови санкции.

Днес се появи и още една неприятна за Сандов новина – служебният министър на околната среда и водите д-р инж. Росица Карамфилова уволни назначения по негово време Владимир Милушев за директор на дирекция „Национален парк Рила“.

В профила си във Фейсбук Милушев заявява, че за него е било чест и отговорност да е начело на парка, а през седемте месеца, през които бил начело на администрацията,
се осъществили редица дейности, свързани с опазването на природата, туризма, поминъка, свързан с планината. В публикувания списък той посочва спирането на достъпа на МПС-та до Седемте рилски езера, подобряване на теренния контрол, начало на оптимизация и дигитализация на мониторинга за биоразнообразието, подмяна на информационни табели, знаци, дървени мостчета и т.н.

Приятели и колеги на вече бившия директор са категорични, че уволнението му е лоша новина.

Според негови противници, по време на управлението си Милушев уволнил голяма част от дългогодишните експерти, които работят в парка и ги заменил с представители на зелени неправителствени организации без опит в сферата. Преди седмица един от освободените служители се самоубил, твърди Еко новини и добавя, че Милушев е бил в конфликт на интереси при назначаването си – едновременно директор на парк „Рила“ и управител на клона в Благоевград на швейцарско-българската зелена фондация „Биоразнообразие“. Той е и бивш кандидат за депутат от Демократична България.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране