10.01.2015 | 11:16
Двоен разстрел заради 5 млн. лева „на зелено”
Фирми около убитото семейство Дамянови завлекли купувачи с три недостроени кооперации

Двоен разстрел, в основата, на който най-вероятно е измама за над 5 млн. лева с апартаменти „на зелено”, беше извършен в сряда вечерта в столицата.

Осемте изстрела проехтели около 20,30 часа вечерта в скъпия квартал „Витоша”, където Митко и Наталия Дамянови имали жилище. Двамата се прибирали от бизнес среща. Спрели джипа си „Гранд Чероки” на ул. „Йордан Стубел” и тъкмо когато слезли, били надупчени от килъра. И Митко, и Наталия издъхнали на място.

„Чуха се няколко изстрела. Помислихме, че някой гърми с пиратки. Малко по-късно обаче видяхме и полицейските коли”, разказа младо момиче, което живее в съседната кооперация. Пристигналите криминалисти открили 8 гилзи от куршуми до безжизнените тела на двамата съпрузи. От убиеца им обаче нямало и следа. Разпитаните съседи не били виждали подозрителнихора по-рано през деня, нито пък някоя чужда кола, която да е минавала през малката уличка „Йордан Стубел”.

Разследващите започнали моментално да нищят версии за покушението, обаче те се оказали прекалено много, за да бъде изведена само една основна. Имената на Митко и Наталия, които имали три дъщери, най-голяма, от които 18-годишна, се свързвали с множество измами. Най-крупната от тях била за три огромни кооперации в столицата, които били построени „на зелено”.

Според жалби, пуснати в прокуратурата, Митко и съдружниците му завлекли десетки хора, като чрез двете си строителни фирми присвоили около 5 млн. лева от купувачи на жилища и кредити от банки. Ужилените обвиняват управителите на свързаните фирми „Ю Ем Би Груп” АД и „Крами-КМ” ООД, че изоставили недовършени три кооперации в София, след като събрали от 50 до 100 процента от дължимите за жилищата.

След това дори ипотекирали имотите, за които хората платили между 450 и 600 евроза квадратен метър. Две от сградите се намирали в столичния квартал „Овча купел”, а най-голямата била на бул. „Цар Борис III”, където фирмата на убития имала основно участие.

„Получи се така, че веднъж платихме цялата сума, а след това се оказа, че не притежаваме нищо, тъй като то е било ипотекирано и банката ни го взе”, разказа един от потърпевшите пред „Монитор”. Мъжът пожела анонимност, тъй като според него хората, свързани с разстреляния Митко, били сериозни и опасни. Той и съкооператорите му се обединили и започнали да си търсят парите по всякакви начини. Дори пуснали жалби до тогавашния главен прокурор Борис Велчев. Резултат обаче нямало, тъй като измамниците били изпипали толкова добре схемата, че да не търпят каквито и да е било правни последици.

Изкарали хората по нощници
Частен съдия изпълнител, който бил ангажиран с прибирането на ипотекираните апартаменти, изкарал хората от кооперацията на бул. „Цар Борис III” буквално по нощници.„Беше страшно. Никога не бях виждал такова нещо. Дойдоха с полиция и започнаха да изхвърлят хората от апартаментите, които те са си платили, но по-късно фирмата е ипотекирала. С тази измама десетки съдби, животи и семейства бяха разбити”, разказа пред „Монитор” живеещ в недовършения блок. Той обясни, че част от съседите му, които били взели апартаментите с кредит от банката, се спасили, останалите, които платили кеш, обаче били изхвърлени, тъй като само тяхната собственост можела да бъде като залог пред кредитора. Всички опарени от схемите на убития и неговите сътрудници са завели колективни жалби, част от които са стигнали и до ВКП. Хората очакват те да бъдат отхвърлени, за да могат да съдят държавата в Страсбург.
30 новодомци платили за блок на груб строеж
30 семейства платили между 50 и 110 хил. лева за апартаменти в блок на ул. „Камелия” в столичния квартал „Овча купел”. Парите били дадени в края на 2006 година, но и до днес сградата седи само на груб строеж. Според сключените договори фирмата, в която имал участие и убитият, се задължавала да завърши окончателно сградата през септември 2009 година, като малко преди това купувачите трябвало да довнесат останалите 10 процента от крайната цена.
Междувременно десетки други семейства – клиенти на „Ю Ем Би Груп” и „Крами-КМ”, живеят незаконно трета година в блок на бул. „Цар Борис III”. Въпреки че дали 100% от цената на апартаментите, те нямат право да ги ползват.
Предприемачите изоставили сградата, след като ипотекирали част от нея. „Строежът е под всякаква критика. Просто са бързали да стигнат до някакво ниво, за да може банката да им отпусне кредит. Сега ние трябва да доплащаме за довършването. Положението е толкова зле. Все още ползваме промишления ток, който са пуснали за строежа.
Миналите коледни празници изкарахме пред блока, защото таблото се запали и нямахме ток”, разказа един от живеещите в кооперацията. Той и съседите му многократно се опитвали да се свържат с някого от фирмата, но тя или била със сменено седалище, или при разговорите им обещавали, че съвсем скоро всичко ще се оправи.„Може би е грехота да го казвам, но всеки си получава заслуженото. Най-лошото е, че не Митко е основният виновник. Около него има много по-големи мошеници. Той е бил само бушон”, разказва още потърпевшият.
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране