18.11.2020 | 15:50
Джамбазки: Първи те хвърляха пиратки. Ние отговорихме
"Да стоим и да ги чакаме докато нахлуят?! Вие така ли бихте постъпили?" - заявява зам.-председателят на ВМРО

Г-н Джамбазки, бяхте заснет как хвърляте пиратки от прозореца на централата на ВМРО. До журналистите бе разпространено видео, озаглавено „Джамбазки с опит за убийство на протестиращи българи“. Ако някой беше пострадал, как щяхте да опишете ситуацията?

На всички тези записи се вижда изключително ясно и без никакво съмнение – че докато не започна трошенето на вратата, блъскането по нея и опитите да влязат в сградата, нямаше никаква реакция от наша страна. Ако не бяха започнали да трошат, щяхме да ги оставим да си викат „Оставка!“, това си е тяхно право.

Ако някой беше пострадал, трябваше да си помисли преди да тръгне да троши чужда собственост. Самото нападение над тази сграда е позор. Тази сграда е паметник на културата, там е бил саркофагът с костите на Гоце Делчев.

Обадихте ли се в полицията преди да започне саморазправата?

Саморазправа е правен термин и аз остро възразявам срещу неговото използване в случая. Не става дума за саморазправа, става дума за самозащита. Чудя се как ще реагирате вие, ако видите една тълпа разярени хора. Хубаво е да се чуят и записите, защото те са толкова самонадеяни, толкова самодоволни, че са пуснали целите записи, които са пълни с грозни ругатни, цинизми, обиди, закани и заплахи.

По това време сградата беше пълна. От ВМРО бяхме двама души, но там имаше и хора в офисите, деца от ансамбъла долу, научният институт работи долу. И в този момент идва тълпа, която започва да кърти и да се опитва да влезе вътре в сградата. Това е нормален акт на самозащита – да отблъснеш агресията, която не си предизвикал с нищо. Това никой не може да го оспори – вижда се на всички клипове. Пред нас стоеше въпросът какво решение да вземем, много бързо, буквално за няколко минути и да е такова, че да е възможно най-безконфликтно и безболезнено, за да не се стигне до физически сблъсък. Защото тези хора бяха тръгнали на физически сблъсък.

Понеже питате „как ще реагирате вие, ако видите една тълпа разярени хора“, ще се обадя в полицията. Но не стана ясно вие направили ли сте го.

Видяхме, че около тази група хора имаше полицаи, които нямаха време да реагират. Но мисля, че се обадихме в полицията. Аз лично не съм се обаждал, защото нямаше време, но пазачът, който е на 80 години, мисля че звъня или в полицията или на СОТ, с която имаме договор.

И?

И какво – да стоим и да ги чакаме докато нахлуят?! Вие така ли бихте постъпили? Виждате, че някой ломи у вас и да скръстите ръце и да си кажете, сега ще звънна на СОТ, на полицията, на бърза помощ. При положение, че очевидно полицаи има долу и те очевидно не са в състояние да спрат тази група хора. Защото най-вероятно и тези полицаи не са очаквали тази агресия. Нали бяха мирни протестите, това ли е мирен протест?

Ако сте толкова убедени в правотата си, защо първоначалната реакция от страна на ВМРО, цитирана от БНТ, бе, че не сте бил в сградата?

Не знам на кого са звъняли. Ако някой се интересува дали съм бил или не в сградата, можеше да ми се обади. Всички журналисти ми знаете телефона и ми звъните по всякакви поводи.

Дори и вчера другият зам.-председател на ВМРО Искрен Веселинов в телевизионно интервю не беше съвсем убеден бил ли сте в сградата или не. И той ли не се е обадил по телефона да попита преди да отиде в студиото на бТВ?

В интерес на истината ме е търсил, но аз не върнах обаждане. Както знаете съм на място, на което не мога да говоря и връщам само по време на почивките (Джамбазки е доброволец във ВМА, б.а.).

Какво правят пиратки в партийна централа?

Беше реципрочният отговор на това, което правеха тези хора. Първи те хвърляха пиратки. Ние отговорихме, хвърляйки ги така, че да не застрашаваме никой от тях долу, а просто да ги държи настрани. Същото и с противопожарния маркуч – знаете, че ако струята е насочена както трябва, може да събори и нарани човек. След като те смятат за редно да хвърлят по нас пиратки, защо се сърдят, че някой им отговаря по същия начин?

А за самите пиратки – след като гледаш 100 дни протести и виждаш какво се случва, ако имаш две мозъчни гънки в главата си, ще си помислиш дали пък да не се подготвиш.

Протестите досега не са използвали пиратки и агресия.

Мисля си, че цялата тази работа не е случайна – заради времевия график. Протестите официално бяха обявили своя край. Тези хора, които обикаляха 100 дни, замеряха с яйца, когото не харесват, оскверняваха сгради и т.н., на никой не му хрумна да дойде тук за това време.  Изведнъж, ден преди решението за Македония на Съвета по общи въпроси, тези хора дойдоха тук. Това го прави малко по-различен и подготвен по различен начин, защото досега при всички протести наистина никога не правили опити за нахлуване и вандализиране.

Кой твърдите, че стои зад тази организация в такъв случай и с какъв мотив?

Не твърдя, само казах, че имам подозрения. Обичайните водачи на тези протести отсъстваха този път. Мога само да гадая, но видях изключително компрометирани личности, хора с отвратителна политическа биография. Сега няма да назовавам кои.

Не допускате ли, че може да е свързано с участието ви в Нова тв от същата сутрин и изразеното ви мнение за обществото и неговата вина за липсата на медицински сестри?

О, не ми се вярва. Защото първо, няма такова изявление, което да бъде обидно за обществото. Това, което има значение е, че група хора дойдоха и чупиха непровокирани.

Пламена Игнатова, Clubz.bg

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране