08.01.2015 | 9:47
Един от заподозрените за атентата в Париж се предаде
Продължава издирването на братята Шериф и Саид Куаши, има и други задържани

Един от тримата предполагаеми извършители на масовото убийство в редакцията на френското сатирично издание „Шарли ебдо“ в Париж се предаде на полицията в ранните часове на четвъртък, съобщава АФП, позовавайки се на свой източник.

Става въпрос за най-младият заподозрян – 18-годишният Хамид Мурад, който бе идентифициран от френските власти заедно с братята Шериф и Саид Куаши на 32 и 34 години в сряда вечерта.

„Той е задържан и е отведен в ареста“, потвърди друг полицейски източник. Според първоначалните данни, разпространени от местните медии Мурад е заявил, че е невинен и е представил алиби – твърди, че по време на кървавата атака се е намирал в лицея, в който учи. В момента алибито му се проверява. Младежът е без определено местожителство, но е регистриран като ученик в Реймс.

Френският премиер Манюел Валс пък съобщи, че вече има няколко други задържани. Добави и, че заподозрените братя Куаши са известни на разузнавателните служби и „без съмнение“ са проучвани преди нападението в сряда. Френските власти разпространиха техни снимки, призовавайки гражданите да споделят информация, която би помогнала за тяхното залавяне. Предупреждава се, че двамата „вероятно са въоръжени и много опасни“.

Както АФП вече съобщи, антитерористичните служби на Франция започнаха мащабна операция в Реймс в североизточната част на страната около 23.00 часа местно време в сряда. Заподозрените или ще успеят да избягат, или „всичко ще се реши окончателно“, заяви анонимен източник на агенцията, който участва в акцията.

Според информацията на разследващите атентатът е извършен от братята от алжирски произход Шериф и Саид Куаши, с участието на Хамид Мурад. Братята са живеели в околностите на Париж, а Мурад е от Реймс.

Куаши са били членове на т.нар. група от Бют-Шомон – парк в 19-ти район, Североизточен Париж, която набирала доброволци за Ирак. През 2008 г. Шериф Куаши е осъден на 3 години затвор, от които 18 месеца условно. Предполага се, че напоследък са набирали доброволци и за Сирия. Те били разпознати, когато 18-годишният зет на Саид се явил доброволно в полицията, след като разбрал в социалните мрежи, че е издирван.

По първоначална информация, разпространена от френските медии, имената на предполагаемите терористи са станали известни, тъй като те са оставили документи за самоличност в „Ситроен“ С3, с който се оттеглиха от местопрестъплението, а впоследствие са изоставили.

Според Ройтерс облечените в черно нападатели са говорели перфектен френски и са действали по внимателно подготвен план. Агенцията цитира специалисти по борба с тероризма, които смятат, че терористите методично са провеждали атаката.

„Бях впечатлен не само от хладнокръвието им, но и от професионалният начин, по който проникват и спокойно довършват ранения полицай“, коментираа Жан-Луи Брюгиер, бивш магистрат, работил по случаи на тероризъм.

„Очевидно е имало разузнавателна операция преди това. Открили са пробив в системата за сигурност и са си подбрали метод, гарантиращ успех“, допълва Ан Гидисели, основателка на консултантската компания TERR(o)RISC.

„Впечатляващо е, че на предното стъкло на полицейската кола дупките от куршуми са плътно в една група, което показва, че нападателите добре контролират оръжието и емоциите си“, отбелязва пред телевизионния канал BFM TV Рене-Жорж Кюери, бивш началник на антирерористичен отряд.

Междувременно на много места във Франция и по света стотици хиляди се събраха спонтанно в памет на убитите и в знак на подкрепа за „Шарли ебдо“. Масови бдения имаше навсякъде във Франция, както и в Лондон, Мадрид, Барселона, Ню Йорк, Берлин, Стокхолм, Брюксел, Монреал и много други. Хора се събраха и пред френското посолство в София.

Малко по-рано в сряда медийните групи Радио „Франс“, „Льо Монд“ и „Франс Телевизион“ обявиха в общо изявление, че всичките им човешки и материални ресурси ще бъдат на разположение на „Шарли ебдо“,  за да може вестникът да продължи да излиза. Трите медийни групи отправят призив към всичките си колеги във Франция да се присъединят към тях, за да запазят заедно принципите на независимост и свобода на мисълта и словото, които са в основата на френската демокрация.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране