19.05.2015 | 18:18
Единствено прокуратурата има оригинала на „списъка на портиера“ на Цветан Василев
Една и съща следователка работи с изчезналите тефтери на Филип Златанов и дневника на охраната на КТБ

Единствено прокуратура трябва да притежава оригиналите на контролирано подадените до медиите тетрадки със списъци на посетители в сградата на КТБ, защото те са били иззети в рамките на обиските по делото „КТБ“. Това става ясно от информация на сайта „Биволь“, потвърдена от два независими източника в държавното обвинение.

Изданието твърди още, че един и същ следовател (Роза Царева) се е занимавала с всички важни „записки“ в държавата – тетрадките на охраната в КТБ и тефтерчетата с политически поръчки на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов.

„Следовател Цанева“ е Роза Царева

Любопитна информация е, че в тетрадката на КТБ от 13 юни 2014 като посетител е записана „следовател Цанева“, която същия ден е отивала в офиса фирмата „Фина С“, намираща се в бизнес сградата на „Цар Борис“ III 159, където се помещават основните фирми на Цветан Василев. Точно този ден прокурори и следователи обискираха офиси на същия адрес по повод сигнала, че Цветан Василев е поръчал убийството на депутата от ДПС Делян Пеевски.

В следствието обаче не работи следовател с име Цанева. В случая става въпрос за банална грешка и следователката, която е влязла в сградата, се казва Роза Царева. По информация на „Биволь“ Роза Царева е участвала в следствените действия около аферата „КТБ“.

От изтеклите в медиите записки е видно, че охраната в КТБ е отворила нова тетрадка за същия този ден 13 юни 2014 година. В нея името на следователката не присъства.

Засега държавното обвинение не казва дали тефтерите с посетителите са иззети, дали те имат качеството на веществени доказателствени средства и дали Роза Царева е присъствала на обиските във фирми свързани с Цветан Василев.

Следовател Роза Царева работи под ръководството на следовател Илияна Кирилова в отдел на Софийското следствие, където доскоро шеф беше Петър Петров – Петьо Еврото. В момента Кирилова движи „завещаните“ от Петров дела, съобщава „Биволь“.

Роза Царева обаче се е занимавала лично с изчезналите тефтери на шефа на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, разкри вещото лице Валери Костадинов, който е изследвал изчезналите тефтерите на Златанов.

Преди време адвокатът на Цветан Цветанов Менко Менков се възмути, че един и същ следовател Роза Царева се занимава със знакови дела в държавата – на Цветан Цветанов, Богомил Манчев и бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров. Той изрази съмнение в случайния подбор на следователите в Софийската следствена служба. Сега става ясно, че същият следовател има отношение и към важните тефтери в държавата.

Подборка на списъците с посетители при мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев изтече миналата седмица, след като по-рано се появи компрометиращото видео с управителя на БНБ Иван Искров, пеещ прегърнат в дует с Василев.

Факсимилетата от тетрадките на охраната, където са записвани посетителите, пристигнаха по електронните пощи до медиите от името на Цветан Василев, който обаче отрече той да ги е изпращал, но не отрече автентичността им. Адвокатът му допусна, че зад пускането на списъците стои Делян Пеевски или прокуратурата. В същото време лидерът на ДПС Лютви Местан триумфално обяви, че тетрадките от КТБ слагали край на мита, че това е била банката на ДПС. Шефът на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов от РБ на свой ред предположи, че пускането на тетрадката е съвместна завера на прокуратурата и ДПС.

Изпратените списъци са от различни периоди на 2013-2014 г., а част от имената за заличени, като например това на министъра на културата Вежди Рашидов, което все пак може да се разчете. Премиерът и лидер на ГЕРБ бе толкова сигурен в съдържанието на изтеклите тетрадки, че още преди медиите да са публикували списъците съобщи, че там не фигурира нито той, нито „негови хора“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране