22.02.2023 | 10:57
ЕК нарече спекулация разследването, че САЩ са взривили „Северен поток“
САЩ, заедно с Норвегия, са взривили "Северен поток" и "Северен поток-2"

Европейската комисия смята за спекулативни изводите от разследването на американския журналист Сиймур Хърш за това, че САЩ, заедно с Норвегия, са взривили „Северен поток“ и „Северен поток-2“, информира ТАСС.

„Не коментираме спекулации около автора на саботажа срещу газопровода „Северен поток“. Единственото основание за всеки възможен отговор на този въпрос – това е официалното разследване. Такива разследвания са отговорност на страните членки на ЕС, чиито интереси са засегнати. И тези разследвания все още продължават. Засега те само са установили, че тръбопроводите са били унищожени в резултат на преднамерен акт на саботаж“, заяви говорител на ЕК в отговор на руската държавна агенция ТАСС.

Разследването на Хърш беше оповестено на 8 февруари и до момента нямаше официална позиция от Брюксел по темата.

Запитването на ТАСС за резултатите от разследването е било направено във външнополитическата служба на ЕК, а след известно време отговорът е бил получен от подразделение на пресслужбата на ЕК, което е на подчинение на еврокомисаря по вътрешните работи.

На 8 февруари американският разследващ журналист Сиймур Хърш заяви в своя статия, без да назовава източника си, че взривните устройства под газопровода по дъното на Балтийско море, са били поставени през юни 2022 г. под прикритието на учението на НАТО Baltops от американски водолази от ВМС с подкрепата на норвежки специалисти.

Ръководителят на пресслужбата на Съвета за национална сигурност на Белия дом Ейдриън Уотсън също назова версията на Хърш, „съвършена лъжа и пълна фикция“, в отговор на въпрос на ТАСС.

Според твърдението на Хърш, който е носител на „Пулицър“ за разследване на американски престъпления във Виетнам през 1970 г., решението за провеждане на операцията е взел президентът Джо Байдън в резултат на деветмесечно обсъждане с представители на администрацията, отговорна по въпросите на националната сигурност. Хърш играе ключова роля и за оповестяването на аферата „Уотъргейт“, награден е и за разследването на изтезания в затвора „Абу Гариб“ в Ирак, извършвани от американски военни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране