16.02.2023 | 22:16
ЕК се отказа да наложи санкции на руския ядрен сектор
Тоалетните чинии влизат в десетия пакет от санкциите срещу Русия

Европейската комисия се отказа от плановете си да наложи санкции на руския ядрен сектор или на негови представители в следващия си пакет санкции, съобщи позовавайки се на трима дипломати изданието „Политико“.

Европейската комисия първоначално заяви на страните от Европейския съюз, че ще се опита да изготви санкции, насочени срещу гражданския ядрен сектор на Русия, но този план вече се е провалил според изданието.

Малко по-рано днес БНР съобщи, че повече от една страна-членка на ЕС, сред които и България, намекват за дерогация от забраната за внос на ядрено гориво от Русия. Това е станало ясно при последните дискусии на постоянните представители по повод 10-ия санкционен пакет срещу Москва.

Новите ограничителни мерки бяха представени вчера от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и от върховния представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел, но и двамата не споменаха нищо за ядрено гориво.

Президентът Румен Радев заяви на Европейския съвет на 9 февруари, че ако трябва, България ще наложи вето на такова решение.

За приемането на ограничителните мерки е необходимо единодушие на всички страни членки.

„Десетият пакет от санкции на Европейския съюз забранява износа за Русия на санитарен фаянс. Това може да се превърне в поредната „червена линия“ за Кремъл, тъй като любимите трофеи на армията от мародери са тоалетни чинии и умивалници“, написа в официалния си профил в Телеграм Министерството на отбраната на Украйна. Европейската комисия се е отказала, обаче, от плановете си да наложи санкции на руския ядрен сектор или на негови представители в новия санкционен пакет, съобщи „Политико“, позовавайки се на трима дипломати.

Новите ограничения ще съдържат забрана за търговия и износа на технологии на обща стойност 11 милиарда евро, обяви по-рано председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Ще ослабим способността на Русия да поддържа военната си машина. Нашият 10-ти пакет от санкции включва търговски забрани и контрол върху износа на технологии на стойност 11 милиарда евро. Русия използва стотици дронове, създадени в Иран.

Предлагаме да разширим експортния контрол върху иранските предприятия“, каза фон дер Лайен пред Европейския парламент. Тя добави, че за първи път ЕС предлага налагане на санкции на ирански организации, включително тези, свързани с Корпуса на гвардейците на ислямската революция.

Новите ограничения имат за цел да включат търговски забрани за стоки, които биха могли да бъдат използвани от руската армия. Става дума както за технологии и компоненти, така и за тежки превозни средства, електроника или редки елементи. И това не е краят. ЕС също така предлага да се забрани транзитът на стоки през Русия, за да се намали рискът от нарушаване на санкциите и да се въведат ограничения върху вноса на строителни материали – руски каучук и асфалт – в ЕС. Според информация от последните часове страните не са постигнали съгласие за каучука.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране