20.01.2015 | 8:23
Ексхумират костите на Вапцаров
Заради икономически интереси не връщат къщата на поета в Банско, твърдят наследниците

През 2016 г. наследниците на Никола Й.Вапцаров очакват да получат разрешение за ексхумация на костите на поета на Централните софийски гробища. Това обявиха племенникът на поета арх. Никола Б. Вапцаров и внукът Никола Вапцаров пред ТВ7.

Отварянето на гроба се налагало, тъй като семейство Вапцарови подозира, че тленните останки на поета са били откраднати. „През 2016 г. ще ни разрешат ексхумация , за да разберем дали в Банско е погребан Никола Вапцаров, или не. Вътрешен човек от службите ми каза, че ги няма костите в гроба. Преди година почина човек от рода и ние не бяхме съгласни да бъде погребан при Вапцаров, но това се случи. Просто искаме да проверим дали всичко е наред. Разговаряхме с гробаря, който е копал. Той ни каза, че в гроба е имало костички, но не и скелет”, обясни племенникът на поета Никола Вапцаров.

Икономически интереси стоят зад отказа на община Банско да върне къщата-музей на Никола Вапцаров на наследниците му, убедени са те. Родственици на поета искат 500 000 лв. от местната управа. Причината е, че общината е ползвала къщата-музей на поета в продължение на 10 години, без да плаща наем. Сега наследниците трябва да влязат във владение, а спорът с общината датира от 1992 г.

В “Добро утро, България!” внукът на поета обясни, че на техния иск общината е отвърнала с контраиск в размер на 1,5 млн. лв. с аргумента, че това са парите, вложени в музея за последните пет години. Къде отиват тези пари, питат наследниците на поета. „Общината не ни въвежда във владение. Водят дела – и граждански дела, които не могат реално да гледат спора, но просто използват всякакви възможности, за да мотаят. През 2013 година Върховният касационен съд пък призна само за част от собствеността. Искът ни за 500 000 лева е за неправомерно ползване”, добави още родственикът.

Директорът на музейния комплекс пък е казал, че имотът не е отчужден, а е откупен и за него е платено на роднините. Кметът на Банско Георги Икономов добави, че се чака решението на съда.

„Преди години имаше идея от къща-музей обектът да се превърне в етнографски център. Даже преди години и проекти за казино имаше. След като се говори, че е платено на родствениците, защо има два акта за одържавяване. Има и платени пари, но ние сме ги възстановили на държавата. От какво се страхува общината? Ние искаме това да стане първият смесен музей. Ние ще бъдем като настоятелство, а управлението остава. В момента общината само пари събира. И друго има. Ниска е квалификацията на хората, които работят там. Водим французи, на които няма кой да им разкаже какво е това на техния език. Хората, които са назначени там, в същото време работят частно, докато са на работа в музея. Защо? Общината има чисто икономически интерес. Ние заведохме иск за 500 000 лева, а общината контрира с иск за 1,5 млн. лева за последните 5 години. Излиза, че всяка година там се наливат по 300 000 лева. Ако е така, къде отиват тези пари?”, попита още племенникът. Според роднините на Вапцаров никой не би разказвал по-добре от тях за родственика си, защото те го познават най-добре. Затова настояват те да бъдат уредници на музея.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране