23.03.2021 | 10:02
Елеонора Митрофанова: Стига сте правили шоу!
От октомври 2019 г., примерно веднъж на три месеца, българските власти неоснователно “с помпозност” експулсират руски дипломати под измислени предлози, казва посланикът на Русия у нас

“Стига сте правили шоу! Русия не върши нищо незаконно на територията на България”. Това заяви пред „24 часа“ в първия си публичен коментар на избухналия у нас шпионски скандал посланикът на Руската федерация в София Елеонора Митрофанова.

Посланичката каза още „печално е, че на фона на засилването на антируската истерия по света България се тласка в авангарда на тази деструктивна тенденция“.

– Ваше Превъзходителство, малко след пристигането ви у нас се разразява скандал по оста България-Русия. По всичко личи, че този път не става дума за обвинения към дипломати, а за шпионска мрежа от български граждани. Как ще коментирате информацията на българските спецслужби и прокуратура, че военни разузнавачи на България са давали секретна информация на руски дипломати срещу заплащане?

– Със съжаление съм принудена да констатирам, че антируската риторика в България стремително набира обороти вече повече от година. От октомври 2019 г., примерно веднъж на три месеца, българските власти неоснователно “с помпозност” експулсират руски дипломати под измислени предлози.

Напомням, че тези “тъмни петна” върху летописа на руско-българските отношения бяха предшествани от сериозен напредък в двустранните контакти на високо и най-високо ниво през 2018-2019 г. Като съпоставим фактите, се налага изводът, че постъпателното развитие на нашето сътрудничество на някого е заседнало като кост в гърлото. Тук е необходимо да подчертая, че Русия винаги е уважавала цивилизационния избор на тази или онази държава. В частност никога не сме подлагали на съмнение евро-атлантическия вектор на България, като се стремим към изграждането на трайни връзки в тези сфери, където имаме общ интерес.

По повод сюжета от миналия петък и свързаните с него спекулации бих искала еднозначно и категорично да заявя, че Русия не води каквато и да било незаконна дейност срещу България. Стига сте правили шоу по тази тема.

– Българските власти публикуваха видео на съпругата на предполагаемия ръководител на шпионската група. Дамата е рускиня, а на видеото се вижда как тя влиза и излиза от руското посолство неведнъж. Посолството на Русия имало ли е контакт по някакъв начин със задържаните и имате ли някаква информация какви са те и какво са правили на територията на дипломатическата мисия?

– В петък прокуратурата на Република България в съответствие с нормите на международното право и двустранните задължения уведоми посолството за задържане на руската гражданка по подозрението в извършване на тежко престъпление. Ако в това писмо става дума за жената, която според видеофайла влиза в сградата на Консулския отдел на Посолството (моля да обърнете внимание, че жената от видеото влиза именно в консулския отдел, а не в Посолството, както беше съобщено на пресконференцията), то, по нашата информация, тя е подавала молба относно решаване на пенсионни въпроси, а след това е дошла, за да получи съответното потвърждение. Както знаете, вратите на Консулския отдел на Посолството през делничните дни и в установеното време са отворени за редовен прием както на гражданите на Русия, така и на чужденците. Тук няма нито някаква тайнственост, нито криминален момент. По такъв начин работят всички, в това число и българската дипломатическа мисия в Москва.

– По време на акцията на службите в четвъртък Иван Илиев, който е бил преследван и заловен в непосредствена близост до руското посолство, търсил ли е контакт с хора от мисията, за да му бъде предоставено убежище? Той е бивш ръководен кадър от военното разузнаване, който според прокуратурата е вербувал останалите в групата и чиято съпруга е била връзката с посолството.

– Факти и обстоятелства на задържането ми бяха съобщени късно вечерта на 18 март. Никакви молби за предоставяне на убежище в Посолството не са постъпвали. Посоченото от вас име на заловения мъж чух за пръв път от медиите

– Докладвано ли ви е за случаи, в които български гражданин сам да е предлагал информация срещу заплащане на служители на посолството?

– Смятам, че такова явление се случваше в дипломатическата практика на някои страни. Не ми е известно за подобни епизоди в България.

– В петък публикувахте позиция, че искате съдебното разследване да бъде проведено деполитизирано, безпристрастно и обективно. Това означава ли, че имате съмнения в професионализма на българските служби за национална сигурност и в обективността на българския съд?

– Прокуратурата на България заяви за уж разкриването на шпионска мрежа, арест на заподозрени в предаването на класифицирана информация на руската страна. В потвърждение бяха демонстрирани видеозапис, на която една жена влиза в Консулския отдел на Посолството, а също така стенограмата от преговорите на неустановени лица. Опирайки се на представените видео- и аудиоматериали, невъзможно е да се установи директна и логическа връзка на въпросните лица с работата на посолството на Русия. Не ми се иска да правя паралел, но световно прочутата пиар акция на тогавашния държавен секретар на САЩ Колин Пауъл по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН с епруветка с химическото оръжие, което така и не беше намерено след инвазията в Ирак, или фейк снимките на “Бели каски” в Сирия за уж използването от страна на Дамаск на химикали срещу мирните си граждани, или осъждащите Русия изявления на висши държавни служители на редица западни държави, базирани на доказателства в стил highly likely (в превод от английски “много вероятно” – б.р.), ни налагат да оценяваме критично подобни пърформанси. Между другото разследването на катастрофата на малайзийския самолет над територията на Украйна през 2014 година все още не е завършено.

Ще се извини ли някой впоследствие за прибързаните остри думи срещу Русия – уви, въпросът е реторичен

В епохата на информационната война, която се води срещу държавата ми, обществото поради заетост и забързан ритъм на живот невинаги подлага на съмнение достоверността на фактите и обстоятелствата. Тъкмо по тази причина в позицията на посолството изхождаме от това, че преди да ни обвиняват във всички смъртни грехове, би трябвало да се изчака завършване на следствието и произнасяне на политически необвързано съдебно решение.

– Шестима руски дипломати бяха обявени за персона нон грата за година и половина от България. Бяха отзовани съответно и български дипломати. Кога на подобни действия и трусове в двустранните отношение може и трябва да се сложи точка?

– Печално е, че на фона на засилването на антируската истерия по света България се тласка в авангарда на тази деструктивна тенденция. За този кратък период, в който съм тук, се убедих, че в сърцата на българите Русия заема особено място. Смея да ви уверя, че същото топло отношение към вашата страна имат и моите съотечественици. Никакви опити да се разкъсат духовното братство и взаимната симпатия между нашите народи няма да постигнат успех. Едно напразно харчене на сили.

Предизборните страсти отминават, политическата конюнктура се променя, трендове остаряват, на мястото им идват нови. Убедена съм, че натрупаният за векове позитивен заряд в отношенията между нашите страни ще преодолее и този труден период. Впрочем всичко това вече се е случвало в богатата ни съвместна история.

 

CV

Родена на 11 юни 1953 г. във Волгоград. Завършила е Московския държавен институт по международни отношения със специалност “Международни икономически отношения” с квалификация “икономист международник” през 1975 г. Ръководител на Руския център за международно научно и културно сътрудничество (2004 – 2008)

Доктор по икономика и мениджмънт. Назначена за посланик на Русия в България с указ на руския президент Владимир Путин от 15 януари 2021 г.  Владее английски, испански и френски език.

1 коментар

  1. Български офицер каза:

    Ах , ты Русская гнида – Жидо-большевицкая …….. ! Вас Рассейских “ Недочеловеков “ – “ Унтерменшей “ надо убивать везде и всегда – “ яко бешеных собак “ …….!!!

    СССР – РУСИЯ – Враг № 1 на БЪЛГАРИЯ в миналото и днес ……!!!!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране