17.07.2022 | 13:52
Епохата на западното господство е към края си
Най-големите геополитически промени през този век ще бъдат провокирани от Китай, а не от Русия

Скоро светът ще се сблъска с глобални геополитически промени и преход към многополярност, а епохата на западното господство е към своя край. Това мнение изрази бившият британски премиер (1997-2007) Тони Блеър, който изнесе лекция в събота, организирана от британско-американската фондация „Дичли“, съобщава ТАСС.

„Най-големите геополитически промени през този век ще бъдат провокирани от Китай, а не от Русия. Краят на западното господство в политиката и икономиката наближава. Светът ще стане най-малкото двуполюсен, евентуално многополюсен“, смята той. „За първи път в съвременната история Изтокът може да се окаже на равна нога със Запада“, добави Блеър.

Според Блеър Китай „вече е втората най-мощна суперсила в света“, а неговият икономически потенциал и степен на участие в световната икономика са дори по-високи от тези на Русия. Освен това „Китай вече е настигнал Америка“ в много технологични области, а в някои заплашва да изпревари САЩ, каза бившият британски премиер. В същото време китайското ръководство действа все по-агресивно, не крие, че се отнася презрително към Запада, сближава се с Русия и иска най-накрая да реши проблема с Тайван, изтъкна Блеър.

„Разберете ме правилно: не казвам, че Китай ще се опита да превземе Тайван със сила в скоро време. Въпреки това, ние вече не можем да базираме политиката си на убеждението, че той няма да опита“, каза Блеър.

Той смята, че Русия, а вероятно и Иран, със сигурност ще станат съюзници на Китай в близко бъдеще. Бившият британски премиер нарече различията в позициите на страните от Г-20 по украинския въпрос предупреждение към Запада. Той призова за изграждане на отношения с Китай на принципа „сила плюс ангажираност“. Според Блеър Западът трябва да увеличи военните разходи и да остане достатъчно силен, за да се противопостави на Китай при всеки бъдещ сценарий, като същевременно поддържа връзки с Пекин, като се държи прагматично, но не агресивно и демонстрира готовност за взаимно уважение.

Тони Блеър призова също западните демокрации да използват по-активно меката сила, тъй като според него развиващите се страни сега са много по-предпазливи в отношенията с партньори от Китай, които предлагат да инвестират в тяхната икономика. Блеър вярва, че Западът трябва да привлече подкрепата на ново поколение лидери в Африка, чието население ще расте, докато населението на Китай намалява. Близкият изток, Индия и Индонезия също трябва да бъдат приоритет за западната външна политика, заключи той, добавя ТАСС.
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране