05.10.2021 | 16:44
Ердоган е тежко болен? Какво ще се случи в Турция?
Кой може да го наследи?

От 2019 г. насам турските експерти, журналисти и социолози гледат с интерес към изборите в Турция, насрочени за 2023 г. Това вероятно е така, защото управляващата Партия на справедливостта и развитието претърпя унизителни поражения на своите кандидати за кметове в големите населени места на Турция, включително Истанбул. Популярността на партията на Ердоган пада, въпреки че партията има контрол върху политическите институции и медиите в Турция.

Турският президент Реджеп Ердоган наистина може да е уязвим преди 2023 г. – но не непременно по начина, по който повечето хора мислят. Има признаци, че той може да е твърде болен, за да се кандидатира за преизбиране, пише Foreign Policy. През последните месеци се появиха видеоклипове, в които турският лидер Ердоган просто не изглежда добре. Някои от тях не са толкова ясни, колкото други, но взети заедно те повдигат някои очевидни въпроси за здравето на турския президент. В един от тях турският президент разчита на помощта на съпругата си и подкрепа, за да се справи с няколко стълби. В друг пък изглежда изпитва известни затруднения при ходене, а на трети дори сякаш пребледнява и леко завалва думите си по време на телевизионен поздрав към членовете на Партията на справедливостта и развитието.

Ердоган често изглежда доста изтощен. На фона на тези кадри се появиха и слухове за здравето на президента – включително истории, според които той все повече забравя, получава пристъпи като проблеми с дишането, объркване, повръщане и има имплантиран вътрешен дефибрилатор. Турският президент е увеличил броя на лекарите около себе си, намалил е срещите си с пресата и приема болкоуспокояващи преди публични събития. Разбира се, повечето от тези слухове се разнасят от хора, които са извън страната, или от отстранени от близкия кръг на Ердоган, така че твърденията за предстояща кончина на турския президент може би са просто празнословие.

Никога не е добра идея да се правят медицински преценки отдалеч, особено ако човек не е лекар. Но нека хипотетично зададем този въпрос: ами ако Ердоган е тежко болен? Какво ще стане, ако поради болест или смърт той не може да се кандидатира за преизбиране през 2023 година в Турция? Съгласно член 106 от турската конституция, вицепрезидентът Фуат Октай ще поеме отговорностите и правомощията, които сега притежава Ердоган, докато се проведат избори (след 45 дни) и бъде избран нов президент. Според анализатори в ерата след Ердоган Партията на справедливостта и развитието ще се разцепи, което ще даде голям шанс на опозиционните политици в Турция. Трябва да е ясно, че евентуалните избори, организирани за 45 дни, трудно биха могли да бъдат свободни и честни. Второ, по време на управлението на Ердоган много длъжностни лица и бизнесмени забогатяха, и е трудно да си представим, че ще рискуват богатството си, поддавайки се на несигурността на по-демократични политики. При тези обстоятелства си струва да се обмисли възможността друг силен човек да управлява Турция след Ердоган, може би при извънредно положение. Сред по-влиятелните фигури в Турция, освен Ердоган, са шефът на разузнаването Хакан Фидан, министърът на националната отбрана Хулуси Акар и вътрешният министър Сюлейман Сойлу.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране