03.10.2015 | 12:49
Ердоган призова Русия да прекрати въздушните си удари в Сирия
Кремъл укрепвал властта на Башар Асад

Турският президент Реджеп Ердоган призова в събота Русия да прекрати въздушните си удари в Сирия, чиято официална цел са позиции на “Ислямска държава“.

“Русия обяви, че ще нанася удари срещу “Ислямска държава“ (ИДИЛ), а всъщност нанася удари срещу умерената опозиция в Сирия, за да укрепи режима на Башар Асад, загинаха цивилни. Намирам това поведение на Русия за многозначително”, заяви турският държавен глава в интервю за Ал Джазира.

Подобни опасения бяха изразени от страна на САЩ веднага след първите бомбардировки на руската бойна авиация. Представители на сирийската опозиция пък твърдят, че жертви на въздушните удари са само цивилни. Москва обаче твърдо опровергава тези опасения.

“Ние не може да останем безучастни пред смъртта на тези 65 души цивилни, а вероятно и ще има и други жертви. Искам да изразя и тревогата, която изпитвам от действията на Русия. Ще настоявам да обмислят още веднъж сериозността на положението и стъпките, които възнамеряват да предприемат. Русия трябва да прекрати въздушните удари в Сирия”, каза още Ердоган в събота, добавяйки, че възнамерява да проведе телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране