10.05.2023 | 19:48
Естествен паркет от дъб – тайната на съвършения под
Изберете дъбов паркет?

Всеки иска да живее в красив и уютен дом. Но нека помислим – кои са факторите за това? Какво прави дома на човек луксозен, удобен? Интериорът, разбира се, особено с използването на естествени материали. И крайната точка в интериора може да се нарече паркет от масивен дъб или друго дърво. Такъв под ще бъде не само великолепен, но и ще даде усещане за единство с природата. За да изберете паркетно дърво, трябва да оцените неговата здравина и издръжливост. Сега на пазара на строителни материали се продават паркетни дъски от различни видове дървесина, но дъбът може безусловно да се нарече крал на това изобилие. Не се заблуждавайте, че е твърде скъп – винаги можете да намерите качествен и евтин естествен паркет.

Защо да изберете дъбов паркет?

Ако грижата за пода от естествен паркет е правилна, тогава неговата „старост“ се отлага за неопределено време. Защо дъбът е толкова издръжлив? Всичко е свързано със свойствата на дървото, то има голяма здравина, а дъските от него са много здрави. Плътността на дървесината е висока, поради което влагата практически не се абсорбира. Такъв паркет няма да изгние дори в стая с лоша вентилация и висока влажност. Между другото, дъбовият паркет е чудесен за стаи с голям трафик, докато популярният американски орех не издържа на такова натоварване и трябва да се сменя често. Това води до допълнителни разходи.

Предимства на дъбовия паркет

Но високата плътност на дъбовата дървесина има и друга страна. Паркетът е тежък в сравнение с модели от други видове дървесина. Следователно, когато подреждате подови настилки, се изисква спазване на всички строителни норми. Ако всички правила са изпълнени, тогава дъските ще лежат плътно върху основата, такъв под няма да вибрира и скърца.

Защо да изберете дъб за паркет?

Той може безопасно да се постави върху така наречените „топли подове“ и да разкрие своята дървесна красота върху дъски с ширина до 300 mm. Тази технология отдавна се използва в европейските страни.

При обработката, която се поддава добре на дървото, производителите го състаряват или казано правилно, го изчеткват. Това позволява да му се придаде шарена повърхност и докосване до античността. Лаковото и масленото покритие са допълнителна защита срещу повреди и външни фактори. Маслената импрегнация отблъсква влагата, а лакът създава защитен филм срещу надраскване. Тази технология се поддържа и от това, което виждаме в дворци, превърнали се в музеи. Техните паркети ни радват с шарките и нюансите си от много години, понякога наподобяващи странни цветя, внезапно разцъфнали на пода по прищявка на неизвестен майстор!

Лора Костова

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране