08.06.2015 | 0:03
Ето как цигани ще гласуват електронно
Михаил Константинов референдумът по време на местните избори ще се провали

Спецът по избори проф. Михаил Константинов обясни как ще гласуват ромите, ако бъде въведен електронният вот.  „Рано или късно ще се гласува по интернет, щом се банкира по този начин“, коментира математикът по бТВ. Според него обаче опасението на политиците, което има основания е, че гетата ще се окажат най-активни – тарторите ще вземат паролите на хората там и ще гласуват от тяхно име.

„И тогава всеки вот ще е правилен, сега може да има и разминавания“, предположи Константинов.

Проф. Драгомир Драганов пък критикува референдума по изборни теми, който предложи президентът Росен Плевнелиев като 2 в 1 по време на местните избори на 25 октомври.

„Задължителното гласуване е безумие. Още Алеко Константинов е казал, че няма да гласува за маскари. Аз няма да гласувам за маскара и това е моят избор, моето гласуване“, отсече Драганов.

Според историка в чист вид в момента задължително гласуване има само в Белгия и Гърция:„Но в Белгия има електронно грасуване. Глобата е 1000 евро, но не е налагана, защото е по-скъпа съдбената процедура от самата глобата. В Гърция пък няма никакви санкции“.

Преференцията е мажоритарен елемент и то много силен, коментира още Михаил Константинов. За допитването той предположи, че най-вероятно ще се провали. А по отношение на задължителното гласуване попита кой и как ще накара 1,2 млн. фантоми от избирателните списъци да гласуват.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране