26.01.2023 | 14:31
Ето кои насекоми влизат в менюто на българина от 2023 г.
Те били безвкусни, но пък печеният и пържен щурец били богата на протеин гозба с традиции в Африка и Югоизточна Азия

Бихте ли добавили към менюто си доброволно тези две нови, вече позволени и от ЕС, „храни”? Става въпрос за домашния щурец (Acheta domesticus) и ларвата на брашнения бръмбар (Tenebrio molitor), които официално от днес ще се предлагат на пазара,  одобрени за употреба на територията на Съюза. Експертите на ЕС са категорични, че  те са „питателни” и богати на протеин.

„Тези видове могат да се влагат в тестени и бобови изделия, както и в паста. Сушените насекоми са богати на белтъци, протеин, полезни мастни киселини и микроелементи. Работим за включването им в хлябове, кексчета, паста, спагети, сосове. Няма точно количество насекоми, които да се влагат в отделен продукт, затова се правят изследвания. Влагали сме ги в колбаси. Не бива да променят вкуса на продукта, а да добавят стойност. Съдържанието на насекоми трябва да бъде упоменато на етикета. Те се отглеждат в стерилни условия”, коментира доц. Десислава Вангелова от катедра „Месо и месни продукти” в УХТ – Пловдив, цитирана от Нова тв.

Повечето насекоми са безвкусни и се ядат от хилядолетия в различни частни на света, аргументират се хората зад решението тези видове да бъдат одобрени. Безвкусното се представя като нещо добро, въпреки че идеята зад вкусовите рецептори на човека е храната да доставя удоволствие, което да стимулира процеса на хранене. Скакалците например можели да пеят, ама можели да бъдат и чипс. Използвали се масово в Африка и Югоизточна Азия и части от Средна Америка. Популярна „гозба” с тях е печеният щурец и пърженият щурец.

Acheta domesticus съдържа общо 150 калории в стандартното ястие от 30 грама. В теглото се съдържа общо: 6 грама мазнини, 50 мг холестерол, 100 мг содий, 6 грама карбохидрати, 18 грама протеин.

От друга страна ларвите на брашняния бръмбар също били хранителни. Така например за всеки изядени 100 грама от Tenebrio molitor получаваме 206 килокалории и между 14 и 25 грама протеин. Те съдържат количество сяра, мед, желязо, цинк, което си „съперничи с говеждото месо”. Били и по-богати на витамини в сравнение с месото.

1 коментар

  1. Помияр Киряков каза:

    Яжте фека.ии! Това е евроджендърска ценност! Слава Кокаине….

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране