11.09.2023 | 10:32
Ето защо Борисов, Киро и Асен си чукнали срещата за сглобката в Девическия манастир
Румен Христов призна, че и ДПС участват в управлението

Лидерът на СДС Румен Христов обясни причините, заради които срещата между Бойко Борисов, Кирил Петков и Асен Василев, подсигурена с логистичната подкрепа на покойния вече Алексей Петров и предшествала съставянето на правителството на сглобката, се е състояла далеч от хорските очи – в Самоковския девически манастир.

„Колегите от ПП имат навика да ползват странични места за срещи – имаха една среща в мола, ако си спомняте, сега в манастира… Според мен беше добре това да се случи в парламента, но очевидно не е било ясно какво ще се случи на тая среща и са се скрили от хорски погледи, няма нищо лошо.

Най-вероятно е говорено предварително с представители на обителта и са се разбрали да се видят там. Да не надценяваме ролята на Алексей Петров. Логистиката е важно нещо, но не е най-важното. Не съм питал Борисов какво точно е било. Имало е среща, постигнато е сближаване, благодарение на това имаме правителство – не най-доброто, ние не печелим от тази коалиция, важното е да спечели България“, коментира той пред бТВ.

Христов не е наясно кой пръв е потърсил съдействие от Алексей Петров – дали Кирил Петков или Бойко Борисов.

„Това не мога да кажа. Когато не знаеш какво ще излезе от една среща предварително, не е хубаво да я разгласяваш. Според мен мнението на г-н Петров е било зачитано повече от Кирил Петков, отколкото от Борисов. Аз съм изненадан, че точно г-н Алексей Петров е бил избран за тази логистика, но очевидно никой друг не е успял да я осъществи, защото можеха да се намерят други хора, които да осигурят срещата. Г-н Петров е част от прехода…“, добави лидерът на СДС.

Лидерът на СДС призна, че в известен смисъл ДПС участва в управлението.

„Да, когато става въпрос за конституционни реформи и бюджета, и от тая гледна точка имат дейно участие, така че не могат да бъдат изключени. ДПС заемат една проевропейска позиция. Винаги е по-добре да получиш подкрепя за такова законодателството от по-голям брой представители в парламента“, заяви Христов.

Той изтъкна, че след 6 месеца ще има ротация във властта, когато се очаква да има допълнителни промени.

„Правят се сериозни промени, които обаче не се съгласуван с ГЕРБ-СДС, но и с Демократична България. Те не са се оплаквали, да, наистина, но когато става дума за ключове събития в държавата трябва да има някакъв синхрон. След 6 месеца ще има ротация, най-вероятно ще има пак някакви промени. Наистина ключови длъжности трябва да бъдат обсъждани“, каза още лидерът на СДС.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране