17.10.2024 | 11:21
Евродепутат с 24 000 евро месечна заплата дари само 920 лв. за кампанията на Доган
До момента за коалицията „Алианс за права и свободи“ са дарени скромните 65 320 лв.

Евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк, който получава мининум 24 000 евро месечна заплата от Европейския парламент е дарил …920 лв. за предизборната кампания на коалицията „Алианс за права и свободи“ (АПС) на Ахмед Доган. Това показа проверка на МИГNews.info в регистъра на Сметната палата.

Освен това депесарят е и съпредседател на  „Алианс на либералите и демократите за Европа“ и като такъв има достъп до финансите на партията.

Дарената дребна сума показва, че Кючюк въобще не се притеснява от реалната възможност АПСда не влезе в следващия парламент. Неофициални проучвания показват, че коалицията е на ръба да не прескочи 4-та бариера за влизане в Народното събрание, защото има малко над 85 000 гласа. За Кючюк очевидно е важно, че той се докопа до нов 5-годишен мандат в Европейския парламент.

За разлика от него, колегата му Танер Кабилов е дарил 30 000 лв. за предизборната кампанията на ДПС-Ново начало. Сумута представлява половината от месечната му евродепутатска заплата.

Проверката на МИГNews.info в регистъра на Сметната палата показа още, че до момента хората около Ахмед Доган са успели да наберат скромните 65 320 лв. Те идват от над 70 дарители, всеки от които се е отчел с по 920 лв. Най-вероятната причина е, че ако дариш под минималната работна заплата, която сега е 933 лв., не е необходимо да подаваш декларация за произхода на средствата.

920 лв. е дарил и мултимилионерът Джевдет Чакъров, който в момента е съпредесадел на ДПС и е кандидат-депутат от АПС. Толкова левчета е дарил и един от най-богатите депутати Рамадан Аталай.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране