26.03.2021 | 9:33
Европа e изправена пред световна война за ваксините
Според президента на Франция има "желание на Русия и Китай да разширяват влиянието си по света чрез ваксините"

Европа е изправена пред нов тип световна война, свързана с ваксините. Това каза френският президент Еманюел Макрон след първия ден на виртуалната среща на върха на ЕС, цитиран от “Фигаро“.

Според него има „желание на Русия и Китай да разширяват влиянието си по света чрез ваксините“. Френският лидер изрази мнение, че в настоящата ситуация Европа трябва да бъде независима в производството на ваксини.

Той допълни, че през следващите месеци ЕС ще увеличи производството на коронавирусни ваксини, за да стане най-големият производител в света, Макрон предлага да се блокира износът на ваксинaта на производител, който не изпълнява поетите задължения за доставки за ЕС.

Френският лидер отбеляза, че Pfizer и Moderna, за разлика от AstraZeneca, спазват своите задължения. Преди ден стана ясно, че от ЕС за изнесени повече ваксини, отколкото гражданите на съюза са получили.

“ЕС трябва да удвои усилията за собствено производство на ваксини за COVID-19, тъй като е изправен пред продължаващи проблеми с доставките от фармацевтични компании“, каза на свой ред германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от “Гардиън“ и БГНЕС.

“Виждаме ясно, че британските заводи произвеждат за Великобритания. САЩ не изнасят и следователно ние зависим от това, което може да бъде произведено в Европа“, каза тя.

По-рано канцлерът призова ЕС да бъде „много внимателен“ със забраните за износ на ваксини. Но тя заяви, че подкрепя усилията на Европейската комисия да гарантира, че договорите за ваксини са изпълнени, като се позова на проблемите с доставките, които ЕС е имал с AstraZeneca.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране