04.07.2022 | 13:01
Европа е пред рецесия
Очаква се Русия напълно да спре газовите и петролни доставки

Европа е изправена пред нарастващ риск от рецесия заради повишаващите се цени на петрола и газа на фона на опасенията, че Русия може да спре напълно доставките, предупреждават икономисти, цитирани от в. Guardian.

Според Nomura, японска инвестиционна банка със значителна дейност в Лондон, икономиката на Европа ще бъде засегната от различни фактори, сред които спадащото търсене в САЩ – най-големият експортен пазар – продължаващите последствия от руската инвазия в Украйна и свързаното с това увеличение на цените на храните и енергията.

Nomura очаква европейската икономика да започне да се свива през втората половина на 2022 г. и рецесията да продължи до лятото на 2023 г., а общият спад да достигне 1,7% от БВП.

Цените на енергията вече се повишиха през втората половина на 2021 г., тъй като водещите икономики отмениха въведените ограничения заради коронавирусната пандемия, но нахлуването на Русия в Украйна добави допълнителни трудности, тъй като ЕС, САЩ и Обединеното кралство се опитаха да изолират Русия икономически. Европа все още е силно зависима от Русия по отношение на енергийните си доставки, а руският президент Владимир Путин отговори на санкциите, като забави доставките на газ. Русия прекрати доставките на газ по газопровода „Северен поток 1“ за Германия, по газопровода „Турски поток“ за България и спря доставките за Полша по газопровода „Ямал“, напомня изданието.

Европа се бори с „условия, които са до голяма степен глобални по своя характер (рязко покачване на цените на енергията и инфлацията, нарастващи геополитически рискове и несигурност), което ни кара да вярваме, че европейските икономики ще бъдат сполетени от същата съдба – рецесия – като САЩ“, пише Джордж Бъкли, икономист в Nomura. Инфлацията в еврозоната достигна 8,6% на годишна база през юни, което е най-високото ниво от създаването на блока през 1999 г.

Миналата седмица анализатори от американската инвестиционна банка JP Morgan Chase заявиха, че Русия също може да предизвика увеличение на цените на петрола, ако използва съкращенията на добива, за да отвърне на усилията за ограничаване на цените от страна на групата на големите икономики Г7. Анализатори прогнозираха над трикратно увеличение на цените до 380 USD за барел, ако Русия намали производството с 5 млн. барела дневно. В края на миналата седмица на фючърсните пазари един барел суров петрол тип Брент с доставка през септември струваше 111 долара.

„Вероятно е [руското] правителство да отвърне на удара, като намали добива, за да причини болка на Запада“, пишат анализаторите на JP Morgan. „Свиването на световния петролен пазар е на страната на Русия.“

Кай Нойфелд и Йонас Кек, икономисти от Центъра за икономически и бизнес изследвания, заявиха, че нахлуването на Русия в Украйна е създало „истинска общоевропейска криза“, и вероятността от рецесия в Европа е поне две към пет.

Германия, най-голямата икономика в Европа, е особено уязвима поради контрола на Русия върху газопровода „Северен поток 1“. Предвижда се газопроводът да бъде затворен за 10 дни, считано от 11 юли, за планирана годишна поддръжка. Миналата седмица германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че правителството се опасява, че Русия ще откаже да отвори отново газопровода, което може да доведе до недостиг на газ през зимата.

„Изглежда ясно, че в случай на недостиг на газ в Европа тежката рецесия ще бъде почти сигурна“, пишат Нойфелд и Кек. „Това е така, защото европейските държави са свързани помежду си не само чрез енергийни интерконектори, но и чрез силно интегрирани вериги за доставки.

„Свитите доставки на газ ще доведат до по-нататъшно повишаване на цените на енергията за потребителите, което ще увеличи инфлационния натиск и ще претендира за още по-голяма част от разполагаемия доход на домакинствата, което само по себе си е риск от рецесия.“

Европейските държави, които са зависими от руския газ, се надпреварват да търсят алтернативни доставки. Германското правителство се надява, че два плаващи терминала, които могат да приемат втечнен природен газ, ще бъдат пуснати в експлоатация тази зима.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране