21.07.2022 | 19:39
Европа е в ада – 650 починаха в Португалия, 500 в Испания
13 се удавиха в реки, търсейки спасение от жегите в Англия. Във Валядолид поради невижданите горещини от небето започнали да падат птици - гълъби и даже щъркели

Европа е в „истински пъкъл“, категорични са климатолози от Стария континент, които отчитат рекордно високи температури.

През последните две седмици са регистрирани следните стойности: Португалия (до 47°C), Италия (над 40°C), Франция (34°C), Гърция (до 40°C), Испания (до 42°C), Англия (до 40°C).

Властите в Испания съобщават за „поне 500 жертви на горещата вълна“. В град Валядолид поради невижданите горещини от небето започнали да падат птици – гълъби, бързолети, даже щъркели.

Във Великобритания са се удавили 13 души, които са търсели разхлада в реки, водоеми и басейни. Високите температури започнаха да увреждат асфалта по летищните писти, което доведе до временното им затваряне. Кадри в социалните мрежи показват как инфраструктурата на летищата буквално се топи и вдлъбва заради екстремно горещото време. В Обединеното Кралство имат затруднения и в железопътния транспорт, защото релсите също не са направени да издържат такива горещини. Затова беше взето решението през следобедите на юли и август влакове да не се движат от Лондон към някои от най-големите британски гари на юг.

На острова дърветата се палят от жегите:

В Португалия жертвите на жегите са 650 души, а страната претърпява най-топлите дни за последните 1000 години.

Тежка е и ситуацията в Италия. Заради горещините и сушата италианското държавно управление разгласи изключително състояние в по-голямата част от северната част на страната. Верона, с население от четвърт милион души, наложи предел върху използването на питейна вода. Милано спря своите декоративни фонтани.

Дори в северните страни, като Дания, положението е страшно. Страната обяви нов температурен рекорд от 35,6 градуса, стойност, която не е била измервана от 81 години насам.

Чутовни да и жегите при нашите съседи от Република Северна Македония. В Скопие също е изключително горещо. Правителството в Скопие прие препоръки за освобождаване от работа на най-уязвимите категории граждани – бременните жени и хронично болните. В детските градини се препоръчва децата да не се извеждат навън от 11 до 17 часа.

Европа като цяло е застрашена от опустиняване, предупреждават експерти. Според Световната метеорологична организация необичайно високите температури, които измъчват жителите на редица европейски страни, ще продължат до средата на следващата седмица.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране