08.10.2015 | 0:03
Европа гони 400 000 мигранти
ЕС започва операция срещу трафика на хора в Средиземно море

В скоро време от Европа ще бъдат депортирани над 400 хил. души, на които е отказан статут на бежанци, след като са били разгледани молбите на мигрантите, пристигнали в страните от Европейския съюз в първата половина на тази година, съобщава британският в. „Таймс“.

Брюксел е заплашил да спре помощта, търговските сделки и визовите споразумения, ако страни, като Нигер и Еритрея откажат да приемат обратно гражданите си. Също така се предвижда задържане на хиляда мигранти, за да не се опитат да избегнат депортацията. Към гражданите на гореспоменатите страни могат да се присъединят и афганистанци, либийци и сирийци. Процесът по връщането на мигрантите в родината им ще се контролира от Агенцията на ЕС по въпросите на сигурността на външните граници „Фронтекс, а държавите, които не спазват международните правни норми за депортиране на нелегални мигранти, ще понесат глоби от Европейската комисия, посочва още изданието.

Великобритания, която не влиза в Шенгенската зона, няма да участва депортацията на мигрантите. В същото време обаче външният министър на страната Тереза Мей поддържа тази инициатива, надявайки се, че подобна стъпка ще позволи на страната да се избави от наплива на бежанци към френския град Кале, откъдето те се опитват да се прехвърлят във Великобритания, допълва „Таймс“.

Припомняме, че на 5 октомври властите в Германия заявиха, че до края на годината в страната ще пристигнат над 1,5 млн. имигранти, което е 1,5 пъти повече от по-ранните прогнози. Освен това от Берлин допускат, че след всеки бежанец впоследствие в Германия ще пристигнат от четири до осем негови роднини.

Малко по-късно от Европейската комисия съобщиха, че от петък започва прилагането на схемите за квотно разселване на мигранти в ЕС. Първите разселени ще бъдат еритрейци, пристигнали в Италия. Те ще бъдат преместени по собствено желание в Швеция. Комисията не уточни колко мигранти ще обхване тази първа стъпка в прилагането на квотите. Разселените ще бъдат мигранти, регистрирани и отговарящи на условията за получаването на закрила в ЕС. Схемите обаче не предвиждат разселването на незаконно проникналите в ЕС, уточни говорителят на комисията Маргаритис Скинас. По данни на ЕК държавите в ЕС са отделили 800 млн. евро до 2020 г. за връщането в държавите на произход на мигрантите, които нямат право да останат в Европа.

Междувременно агенциите съобщиха, че Европейският съюз е започнал втората фаза на военноморската операция срещу трафика на хора в Средиземно море. Според БиБиСи операцията е наречена „София“ – на името на дете, родено на кораб на ЕС, спасил родилка в морето край либийските брегове през август.

В рамките на операцията служителите от корабите на ЕС вече имат правото да се качват на борда, претърсват, изземат и отклоняват плавателни съдове, за които се предполага, че се използват за незаконно превеждане или трафик на хора в открито море, в съответствие с международното право. Досега корабите на ЕС изпълняваха само спасителни операции в рамките на първата фаза, която започна през юни. Операцията ще бъде направлявана от Рим под командването на италианския адмирал Еврико Кредендино. Между корабите, участващи в „София“, ще бъде и британската фрегата „Ричмънд“.

Експерти по сигурността са убедени обаче, че усилията на европейските военни няма да се увенчаят с успех, ако и паралелно не бъде ударена престъпната мрежа на трафика на хора в самата Европа. Засега не е ясно дали новите мерки ще намалят на практика плаванията, организирани от трафиканти, е предал кореспондентът на Би Би Си в Рим. Той е добавил, че ЕС би искал да действа и в либийски териториални води, но това не е възможно без одобрение на Съвета за сигурност на ООН или на самата Либия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране