17.04.2022 | 18:08
Европа не иска руски газ. Откъде ще набавя синьо гориво?
EС трябва да спре да финансира Москва, като купува енергийни ресурси, зове италианският премиер Марио Драги

Европа може да ограничи зависимостта си от руската енергия чрез диверсификация „в сравнително кратък срок“, заяви италианският премиер Марио Драги в интервю за в. „Кориере дела Сера“.

„Вече не искаме да зависим от руския газ, защото икономическата зависимост не трябва да се превръща в политическо подчинение“, каза той. „За да постигнем това, трябва да диверсифицираме енергийните източници и да намерим нови доставчици“.

За да се откъсне от руската енергия, италианската „Ени“ подписа по-рано този месец споразумение с алжирската „Сонатрах“ за получаване на допълнителни 9 млрд. куб. м газ до следващата година и през 2024 г. „Други страни ще ги последват“, каза Драги. „Диверсификацията е възможна и осъществима в сравнително кратък срок, по-кратък, отколкото си представяхме само преди месец“.

В настоящия момент Русия доставя около 40 процента от природния газ на Италия и 45 на сто от вноса на газ в ЕС.

Драги заяви също така, че предложението на Италия за въвеждане на таван на цената на природния газ „получава подкрепа“ в ЕС. Блокът се съгласи да прекрати вноса на въглища в началото на април и има натиск това да се разпростре и върху петрола и газа.

„Европа продължава да финансира Русия, като купува петрол и газ, наред с други неща, на цена, която няма връзка с историческите стойности и производствените разходи“, каза Драги.

На въпрос за зимата и риска от забавяне на промишленото производство, ако има недостиг на газ, Драги отговори, че Италия е добре позиционирана с газ в хранилищата и нов газ от други доставчици.

„Дори и да се наложи да се предприемат мерки за ограничаване на емисиите, те ще бъдат леки“, каза той и добави, че те ще включват намаляване на отоплението с 1 до 2 градуса и подобни промени, когато става въпрос за климатици.

Драги каза също, че целта ще бъде бързо да се инвестира в източници на възобновяема енергия. „Досега пречката беше основно от бюрократичен и разрешителен характер“, каза той. „Повече не можем да си позволим този тип вето.“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране