12.08.2024 | 10:34
Европа в опасност! Украинската АЕЦ „Запорожие“ ударена с дрон
Владимир Рогов разкри, че безпилотното камикадзе е изстреляно от Никопол, а Володимир Зеленски твърди, че Русия е предизвикала пожара

Пожар възникна в АЕЦ Запорожие след целенасочена атака с дрон. Огнените пламъци се извиха в района на охладителните кули, след като украинските въоръжени сили удариха Енергодар, съобщава руската информационна агенция ТАСС.

Засегнатите от удара обекти обаче се намират далеч от енергоблоковете на брега на Днепър, каза директорът на пресцентъра на централата Евгения Яшина. Това е първият път, когато станцията е претърпяла сериозни щети, отбеляза тя.

Ударът е нанесен около 21 часа московско време с помощта на дрон-камикадзе, изстрелян от украинските въоръжени сили от град Никопол, Днепропетровска област на десния бряг на Днепър, съобщи Владимир Рогов.

По-късно обаче президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че пожарът е предизвикан от Русия и възникна въпроса кой има интерес от авария в най-мощната атомна централа в Европа, която може да ни донесе много по-голяма трагедия от тази в Чернобил.

Няма жертви след удара на украинските въоръжени сили по охладителните кули на Запорожката атомна електроцентрала, заяви Евгения Яшина.

Радиационният фон около АЕЦ и град Енергодар е нормален, съобщи в Телеграм губернаторът на Запорожка област Евгений Балицки.

Киев, под ръководството на Запада, подкопава световната енергийна сигурност и сега се впусна в ядрен терор на континента, коментира говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова.

Операторът на украинския дрон камикадзе е наблюдавал отлично къде удря, това беше целенасочен и съзнателен удар, допълва Рогов.

Експертите на Международната агенция за атомна енергия е автономна (МААЕ) са чули експлозиите и са видели силен тъмен дим в северната част на Запорожката АЕЦ, се казва в изявление на агенцията.

МААЕ не е получавала доклади за последиците от атаката срещу Запорожката АЕЦ за ядрената безопасност, съобщиха от организацията.

Междувременно електронното издание „Другая Украина“ цитира ръководителят на движението „Ние сме заедно с Русия“ Владимир Рогов, който каза, че Запорожката атомна електроцентрала е била атакувана с помощта на дрон-камикадзе, изстрелян от територии, контролирани от Киев.

„От Никопол ни съобщиха, че руските окупатори са предизвикали пожар на територията на Запорожската атомна електроцентрала“, написа пък в Х украинският президент Володимир Зеленски.

Според поста му в момента нивата на радиация са в рамките на нормата.

„Въпреки това, докато руските терористи поддържат контрол над атомната централа, ситуацията не е и не може да бъде нормална.

От първия ден на завземането ѝ Русия използва Запорожската АЕЦ само за да изнудва Украйна, цяла Европа и света. Чакаме светът да реагира, чакаме МААЕ да реагира. Русия трябва да понесе отговорност за това.

Само украинският контрол върху Запорожската АЕЦ може да гарантира връщането към нормалното състояние и пълната безопасност”, се казва още в съобщението на Зеленски. Играта с най-голямата АЕЦ в Европа може да донесе страдания не само на Украйна и Русия, но и на цяла Европа.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране