23.02.2023 | 21:32
Европейската комисия забрани на служителите си да използват китайския TikTok
Китайците събирали данни за потребителите

Европейската комисия забрани на персонала си да използва китайското приложение TikTok поради опасения за сигурността. Служител е казал пред „Политико“, че на всички е било наредено да изтрият TikTok от служебните си смартфони и че трябва да премахнат приложението и от личните си устройства, ако на тях имат инсталирани приложения, свързани с работата.

Увеличаването на броя на западните правителства, които забраняват и ограничават използването на приложението, се дължи на доказателства, че китайските технологични компании допринасят за събирането на разузнавателни данни от комунистическата партия, особено когато става въпрос за високопоставени политически фигури и длъжностни лица.

Други европейски институции, включително Съветът и Парламентът, вероятно ще последват в крайна сметка със забрана на китайското приложение, като Парламентът вероятно ще се нуждае от повече време, за да въведе такава политика.

Подобна забрана на TikTok вече е въведена в САЩ, а Нидерландия също обмисля подобен начин на действие.

Миналия август британският парламент изтри акаунта си в TikTok, след като депутати, санкционирани от Китай, изразиха опасения относно сигурността на данните. Френският президент Еманюел Макрон през декември нападна компанията, като я нарече „измамно невинна“ и причина за „истинска зависимост“ сред потребителите, както и източник на руска дезинформация.

TikTok също така е разследван от европейския орган за защита на данните в Ирландия за потенциално незаконно прехвърляне на данни на европейски граждани към Китай. TikTok призна в началото на ноември, че някои от служителите му в Китай имат достъп до данни на европейски потребители на платформата. В опит да смекчи страховете, компанията обяви миналата седмица, че обмисля запазването на информацията на европейските потребители в три центъра за данни в Европа.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране