19.01.2023 | 21:07
Facebook прекратява договора с TELUS
Telus International била с прекратен договор от Meta, протестъри твърдят, че е заради тях
TELUS – фирмата, модерираща българската секция на социалната мрежа Facebook прекратява договора си с META (компанията майка на Facebook). Това заяви пред Actualno.com Георги Георгиев от сдружение „БОЕЦ“, което организира вчерашния протест пред компанията в София, под надслов „Стоп на цензурата на TELUS и Meta“.
Георгиев заяви, че информацията е от техни източници, които отказа да разкрие: „В момента тече процес по разтрогване на договора, който вероятно ще бъде финализиран до дни. По-вероятно МЕТА прекратяват договора с ТELUS“, уточни той. По думите му това е „важна спечелена битка“, но по-важното е, че трябва да се работи по промяна на законодателството, регулирането на социалните мрежи и правата на гражданите в тях. Георгиев сподели, че „БОЕЦ“ дори са готови със законопроект, касаещ това, който ще предложат за внасяне в Народното събрание.
Вчера, в следобедните часове десетки граждани излязоха на протеста пред сградата на TELUS на столичния площад „Македония“, за да изразят недоволството си от блокирането на профили, по думите им – заради изразяване на политически позиции или такива в подкрепа на Украйна. Протестиращите залепиха листове с надписи „Стоп на цензурата на TELUS и Meta“ на входната врата на офиса на компанията.
От блокиране в мрежата и то несправедливо се оплакват редица общественици като Христо Комарницки, Манол Глишев, Иво Балев, Евгений Дайнов, Николай Слатински, Теодор Ушев, Радослав Бимбалов, Георги Георгиев от „БОЕЦ“ и много други.
Модерацията на Facebook винаги е била неособено ясна, не само в България. Според доклад на NYU Stern отпреди 2 години Facebook прави по 300 хил. човешки модераторски грешки всеки ден. През 2019 г. Facebook откри свои офис у нас, който се управлява в партньорство именно с TELUS. Компанията обаче отказва да дефинира каква точно дейност извършва за социалната мрежа. Служителите твърдят, че модерират, но не са отговорни за блокирането на профили.
Колегите от сайта за разследваща журналистика Bird.bg твърдят друго – че не толкова алгоритми, а човешкият фактор играе основна роля при модерацията в България. Техни източници казват, че понеже пазарът в България е незначителен, автоматизацията за него не е изгодна. Според бивши служители на фирмата, няма сериозна система за филтрация, базирана на изкуствен интелект. Всичко почива на докладване от потребители като в доброто старо време на Държавна сигурност. Иначе – още минaлата година се говори, че МETA се кани да съкращава масово свои служители навсякъде по света – дори такъв процес беше обявен: Зукърбърг съкращава 11 000 служители на Meta. Това най-вероятно ще засегне и офиса на компанията у нас.
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране