09.03.2023 | 11:47
Фалшива новина за мобилизация в България показа колко лесно е да ни манипулират
Това са рутинни дейности при които се подменят запасните, техника-запас, резерв и т.н. Пак искам да уточним - не става въпрос за запасна мобилизация, потвърдиха от военното окръжие

В пост със снимка във Фейсбук, получил стотици коментари и споделяния, пише, че „започва подготовката на пушечно месо“, внушавайки извършване мобилизация за Българската армия и евентуалното използване на мобилизираните за чужди интереси (според Фразеологичния речник на българския език „пушечно месо“ означава „неосъзната войнишка маса, която бива изтребвана за чужди интереси“), съобщи БНР.

Снимката в поста показва известие за явяване до 25.01.2023 година в офис за военен отчет към Община Стара Загора за получаване на повиквателна заповед. Известието няма адресат, но фигурира подпис на лице, за което в текста пише, че е на цивилния служител Зарко Шишманов – експерт в офиса за военен отчет.

Коментари под поста разбират посланието в него като начало на мобилизация за цивилни в армията на Република България във връзка със сложната външнополитическа обстановка.Постът генерира множество провокативни коментари, сред които могат да се откроят хора, представящи се за геополитици или военни експерти.

БНР направи проверка на въпросното известие, като се свързахме с началника на Военно окръжие – Стара Загора полковник Людмил Маринов.

Той потвърди, че известието от снимката в социалните мрежи е реален, истински документ, издаден от офис за военен отчет в Община Стара Загора, с което запасните се викат за връчване на повиквателна заповед. И обясни, че при явяване на запасния в офиса за военен отчет ще му бъдат обяснена причината за връчването на повиквателната заповед, в кой случай може да бъде извикан за изпълнение, както и произтичащите от заповедта задължения.

Известието обаче не е повиквателна заповед, нито мобилизация, а част от рутинна процедура за попълване на запасния състав.

„Това са рутинни дейности при които се подменят запасните, техника-запас, резерв и т.н. Пак искам да уточним – не става въпрос за запасна мобилизация, това са рутинни действия, които се извършват за подмяна на състава…“

„Ние подменяме хората – т.нар. запасни, които реално при мобилизация, при война, ще изпълняват своите задължения“, каза полк. Маринов. Той подчерта, че ако в заповедта има някакви задачи, те не са извън територията на България.

Началникът на Военно окръжие – Стара Загора обясни, че към 25 януари 2023 г. няма обявена обща или частична мобилизация за Българската армия.

„Ние нямаме такива задачи – да извършваме мобилизация, към момента.“

Така се налага извода, че твърдението, че започва подготовката на пушечно месо, внушаващо извършване на мобилизация за Българската армия е НЕВЯРНО. Снимката, показваща известие за явяване в офис за военен отчет към Община Стара Загора не е фалшифицирана, но документът е част от рутинна процедура за подмяна на запасния състав, а не за редовния състав на Българската армия. Така че не трябва да бъдем наивни и да се доверяваме на подобни манипулативни твърдения.

1 коментар

  1. Нищ духом каза:

    Да така се пробват настроенията на обществото! Сега е „рутинна“ дейност и „фалшива“ тревога, след това…..

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране