27.02.2021 | 10:19
ФБР дава $250 хил. за „главата“ на „Готвача на Путин“
Бюрото обвинява Евгений Пригожин в "заговор с цел измама на САЩ"

ФБР добави в списъка си с най-издирваните лица Евгений Пригожин, известен като „Готвача на Путин“, информира „Москва таймс“.

Бюрото обещава награда от 250 000 долара за предоставяне на информация за арестуването на Пригожин.

ФБР обвинява Пригожин в „заговор с цел измама на САЩ“ с оказване на подкрепа на Агенцията за интернет изследвания, базирана в Санкт Петербург „фабрика за тролове“, която се предполага, че е провела онлайн кампания за оказване на влияние в американската политика и на изборите в САЩ.

В съобщението на бюрото се отбелязва, че той е контролирал и е одобрил операции за изборна намеса в САЩ,

които включват закупуване на американско сървърно пространство, създаване на стотици измислени профили онлайн и използване на открадната самоличност на лица в САЩ.

Пригожин твърди, че ФБР го използва като изкупителна жертва заради вътрешни кризи в САЩ. Според него „руската заплаха е основната идея на Операция „Лов на вещици“, която се провежда в САЩ“.

Пригожин е известен като „Готвача на Путин“ заради кетъринг бизнеса си, от който се възползва Кремъл при канене на гости. Той също така прокарва интересите на Путин в чужбина, особено в Африка. От ФБР подчертават, че Пригожин има връзки в Индонезия, Катар и Естония в допълнение към тези с руското правителство.

През февруари 2018 г. САЩ издадоха федерална заповед за арест на Пригожин. По-късно той бе добавен и в списъка с издирваните лица на Интерпол.

ФБР издирва още 13 руснаци за намесата на президентските избори през 2016 г.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране