06.06.2023 | 22:17
ФБР плаща 250 000 долара за „главата“ на Ружа Игнатова
Криптокралицата се издирва от 2017 г. Американците смятат, че тя не е убита, а се укрива

През цялата си над 100-годишна история ФБР е искало помощ от обществеността, за да открие издирваните престъпници – особено тези в списъка на десетте най-издирвани бегълци.

В края на май от бюрото обявиха, че наградата за информация, водеща директно до ареста на десет най-издирвани бегълци, се увеличава от $100 000 до $250 000. В някои случаи потенциалната сума на наградата може да бъде по-висока.

Както е известно, сред тях единствената жена е българката Ружа Игнатова, създателка на пирамидата „One Coin“. Криптокралицата се издирва от 2017 г., като за последно е видяна да се качва на самолет от България към Гърция.  Игнатова се издирва за престъпна дейност, свързана с измами с търговска цел, прогресивно набиране на клиенти и пране на пари чрез създаване и разпространение на виртуална валута OneCoin. Пирамидата започва да действа през 2014 г.. За 3 години по сметките на Игнатова постъпват около $ 4 млрд.

ФБР установило, че OneCoin на практика няма никаква стойност и никога не е била защитена от блокчейн технологията, използвана при криптовалутите.

„ФБР признава решаващата роля, която обществената помощ е изиграла в проследяването на бегълци през годините“, каза помощник-директорът Луис Кесада от отдела за криминални разследвания на ФБР. „Повишаването на наградите за десетте най-търсени бегълци в идеалния случай ще събере допълнителни публични съвети, които ще доведат до залавянето на тези опасни престъпници.“

ФБР започна да публикува списъка си с десетте най-издирвани бегълци през март 1950 г. Първият човек, посочен в списъка през 1950 г., е Томас Холдън, издирван за убийството на жена си, нейния брат и нейния доведен брат. Той е арестуван през 1961 г. в Орегон, след като ФБР получава сигнал от гражданин, който е прочел статия за Холдън във вестник The Oregonian.

През годините ФБР е заловило или локализирало 494 бегълци в списъка на десетте най-издирвани бегълци. 163 са заловени като пряк резултат от сътрудничеството на гражданите. Само през последните пет години ФБР е заловило осем бегълци от списъка, последно Майкъл Джеймс Прат и Хосе Родолфо Виляреал-Ернандес.

Бегълците, посочени в списъка, трябва да се считат за особено опасни за обществото, с дълга история на извършване на тежки престъпления. ФБР също обмисля дали националната и/или международната публичност вероятно биха помогнали за залавянето на бегълците. През май 2023 г. Доналд Юджийн Фийлдс II стана 531-ото допълнение към списъка. Фийлдс е издирван за предполагаем сексуален трафик на поне едно дете в Мисури между приблизително 2013 и 2017 г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране