30.05.2024 | 10:19
Фердинанд продал България на Франция за каца със злато
След като разбира, че ще бъде детрониран, монархът прави примирие с французите в Солун. Вижте съветите му към Борис Трети

Цар Фердинанд продал България на французите за каца със злато. Преди да абдикира обаче, монархът написал писмо на сина си Борис Трети, в което сравнява българският народ с крава, която трябвала да се дои до изтощение. В посланието си до новия владетел Кобургът му дава съвети как да се отнася с поданиците си. Това става ясно от писмото, което е в Държавен архив (страници 21,21,24,26  ССДИА).

Ето какво пише цар Фердинанд към Борис Трети:

„Ти трябва да държиш нишките на цензурата и колоните на Вестниците, които да изтъкват ежедневно твоето превъзходство и да подбират фотографически снимки и епизоди, които те представят във внушителна въшност и царско достойнство. Разпореди дори до най-затънтените паланки да се величае само твоята особа и да ти се приписват божествени качества.

Ти трябва да разделиш народа на две категории, неравни по численост, но еднакви по важност. Първата категория съставена от хора, които са подчинени на същата фикция като теб, че работят уж да осигурят щастието на всички.

Некадърни да изкарват прехраната си наче, тези хора са навикнали да зимат голям пай от хляба, който иначе печели целият народ. Втората категория са тези, които с ума и ръцете си създават богатството и разкоша. Тя е торът на държавната нива: за да е охолно на по-малкото трябва да страдат по-многото. Трябва да бъдеш в добри отношения с хората от първата категория. вземай за там младежи из народа, поотракани, но мързеливи да работят и ги настанявай на държавната трапеза. Техните бащи и роднини, облагодетелствани чрез произволите на администрацията ще бъде твоя най-здрав щит.

Народът величае винаги най-долните хора, хайдуците, развратниците, престъпниците, лъжците, изнудващите, на такива поверява той своята съдба. Помагай над тях да се обогатяват, така ще успееш да уредиш и твоите частни работи. Позволи на гешефтарите и вагабонтите да бъркат в държавната хазна и чрез спекулации на гърба на народа да се обогатят. Така те ще се превърнат в твои доверени кучета, които ще лаят срещу всекиго, но не и против теб.

А българският народ е крава, която трябва да се дои до изтощение. Колкото по-ниско пада в патериално и нравствено отношение един народ, толкова по-сигурен е неговият водач.

Фердинанд Първи
Съвети към сина си
1918г.

Фердинанд продава „Солунското примирие“ срещу една каца злато (два тона злато) през 1918 г. Това се е случило след Владайското въстание, когато българските войски искат отговорност от Фердинанд за националната ни катастрофа. България печели битката при Дойран, където генерал Владимир Вазов и българската войска се бори със седем пъти по-многобройна армия от страна на англичани, французи и гърци, наброяваща 75 000 души – но е разпокъсана териториално по-късно. Фердинанд разбира, че ще бъде детрониран и в Солун прави примирие с французите, като срещу една каца злато, маскирана като каца със сирене (любимото сирене на царя) , натоварена на една волска кола с два чифта волове, докарана до двореца в София. Начело на бунта на войниците е великия Райко Даскалов, който обявява в Радомир република.

През 1915 г. Стамболийски обявява на Фердинанд пред министрите, че „ако загубим войната – не само короната, но и главата ще ти хвръкне“. За тези приказки Фердинанд праща Александър Стамболийски в затвора. Когато войниците излизат на въстание срещу Фердинанд през септември 1918 г – Стамолийски е пуснат от затвора с молба да ги усмири!

По време на войнишкото въстание 150 хилядна войска на България е предадена и „продадена“ от Фердинанд за една каца злато на солунското пристанище на французите, като пращат българските войници в мините на Алжир, където 100 000 българи са избити и умират. Успяват да се върнат по-малко от 50 000 българи. Това поредно и брутално предателство на Фердинанд над българите и българската държава, последиците след Ньойски договор – трябва да бъдат помнени и заклеймени!

Днес трябва да се даде равносметка защо се връща саркофага с тленните останки на Фердинанд в България, след като той е предизвикал две нацонални катастрофи на България! Мислете!

Иван Тренев

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране