19.10.2021 | 22:00
Фермери масово продават животни на кланиците
Заради скъпите торове цената на зърното може да стигне 700 лв. за тон

Поскъпването на фуражите принуди голяма част от българските фермери да продават животните си на кланиците. Липсата на работна ръка, на пасища и сухата година са другите причини животновъдите да се разделят с животните си, твърди пред Economic.bg председателят на Асоциацията за развъждане на месодайните породи говеда в България (АРМПБ) Стоян Чуканов. Той е стопанин на 400 говеда, но при тези цени на фуража и на тока не вижда смисъл да се гледат животни.

Друг проблем, който засяга месопреработвателите, е сивият сектор. Според Чуканов 60% от българското месо идва от сивия сектор. Ако се въведат мерки, подобни на тези за дървената мафия, джамбазите и техните микробуси ще изчезнат. Трябва да се спре нерегламентираният транспорт и клането в сектора, е мнението на председателя на АРМПБ.

Другото му предложение е да се осигури възможност електроенергия на държавните централи да се изкупува от НЕК като краен снабдител и да се продава на небитовите потребители. Драстичното увеличение на разходите на производителите може да доведе до поскъпване на пшеницата до 700 лв. на тон. „Има негласно правило, че цената на тора, разделена на 1,3, трябва да дава цената на пшеницата. Ако разделим 1000 лв. – цената на амониевия нитрат сега, ще получим около 700 лв. за тон зърно“, пресметна Радослав Христов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите пред БНР.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране