18.12.2022 | 13:44
ФИФА отряза Зеленски за видеообръщение на финала на Мондиала, той се оплака на САЩ
В клипа, изпратен до Си Ен Ен, Зеленски казва, че футболът трябва да обедини света и призовава за „Световна купа, но не и за световна война“

Администрацията на украинския президент Володимир Зеленски разкритикува ФИФА за отказа да покаже видеопослание от президента на стадиона „Лусаил“ в Катар преди финала на Световното първенство по футбол в неделя, предаде Си Ен Ен.

Видеото, което е записано на английски език, е предназначено да бъде „призив за мир“, се казва в писмено изявление на президентската канцелария на Украйна до Си Ен Ен в събота.

„Катар подкрепи инициативата на президента, но ФИФА блокира инициативата и няма да позволи видеообръщението на президента да бъде показано преди финалния мач“, пише в изявлението.

Президентската канцелария на Украйна също така заяви, че ще разпространи видео обръщението самостоятелно, ако ФИФА не го излъчи, и заяви, че решението им да го блокират ще покаже, че „ФИФА е загубила ценното си разбиране за футбола – като игра, която обединява народите, а не подкрепя съществуващите разделения“.

Световният футболен ръководен орган ФИФА положи изключителни усилия да не допуска политически послания до демонстрационния си турнир в Катар, първата близкоизточна държава, която някога е организирала събитието.

В клипа, изпратен до Си Ен Ен, Зеленски казва, че футболът трябва да обедини света и призовава за „Световна купа, но не и за световна война“.

„Тази Световна купа за пореден път доказа, че различните страни и националности могат да решат кой е най-силен в честната игра, но не и в играта с огъня, на зеленото игрище, а не на червеното бойно поле“, казва президентът на Украйна във видеото.
От президентската канцелария на Украйна заявиха пред Си Ен Ен, че са били информирани, че ФИФА счита посланието за твърде политическо, и заявиха, че в петък са изпратили копие от текста на обръщението до централата на FIFA в Швейцария.

„В обръщението на президента няма нищо политическо, което да придава политическа окраска на спортното събитие, а именно няма субективни оценки, политически сигнали и още повече няма обвинения“, заявиха от президентската канцелария и добавиха, че „все още има време ФИФА да поправи грешката си“.

„ФИФА не бива да се страхува, че на световния футболен празник, който олицетворява мира, ще се чуят думи за мир“, казва още Зеленски в изявлението.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране