13.07.2024 | 10:40
Филиз Хюсменова реагира остро на Йордан Цонев: Няма етнически проблем в ДПС!
Не всичко е позволено в името на постигането на целите!

“От самото си създаване ДПС се опитва да излезе от етническата си обусловеност и вратите му са били постоянно отворени за хора от всякакъв етнос”. Това казва в свое политическо послание Филиз Хюсменова, бивш депутат и евродепутат, бивш зам-председател на парламента, един от най-уважаваните политици в ДПС.

Повод за реакцията й е хвърлянето на “етническата карта” в процесите, които се развиват в Движението. Вчера Йордан Цонев се оплака по бТВ, че от 25 години бил “българчето в тази партия” и обвини привържениците на Доган в етнически пристрастия.

“Даваме ли си сметка, че като политическа теза, макар и несъстоятелна, тя вече провокира, настройва, предизвиква реакция, развива спекулации и по ефекта на доминото може да доведе до непредвидими последици”, пише Хюсменова.

И препоръчва на всеки политик “да има особено внимание към думите си в публичното пространство, да подбира словата си и да помни, че те могат да предизвикват уважение, но могат и да омаскаряват, заблуждават, и да отприщват лавина след себе си…”

Ето цялото послание на Филиз Хюсменова:

Думите в политическото пространство девалвираха особено силно във времето на последните шест избора за парламент.

Хората с право не вярват в политическите слова. Те не помагат да се открои истината. Те обиждат, омаскаряват, заблуждават, снижават нивото на културата в цялото общество. И най – вече, престанаха да бъдат мост между политиците и избирателите, не са градеж на единство, а на разделение.

Затова, наред с притеснението от ситуацията в ДПС, вътрешно се успокоявах и даже тайничко се гордеех, че в днешния ни политически живот има човек – д-р Ахмед Доган, чиито думи, мнение и анализ се очакват с такова желание, нетърпение и уважение! И в действителност, неговото изявление е рубиконът (в превод от латински буквално означава „жребият е хвърлен, след което няма връщане назад“). Думите му станаха и пътепоказател, ориентир и за членовете на ДПС, и за мнозина, които днес са на политическата сцена. И по моему, ще бележат бъдещите обществени взаимоотношения.

Върна се вярата ми в положителните сили и въздействие на политическото говорене и скромно препоръчвам на всеки политик да има особено внимание към думите си в публичното пространство, да подбира словата си, … ако може, разбира се, и да помни, че те могат да бъдат всичко това, за което говорих в началото, но и да отприщват лавина след себе си.

Това особено се отнася до хвърлената в публичното пространство „етническа карта“ и търсения „етнически привкус“ в събитията в ДПС. По същество се излага становище за различно отношение, поведение и третиране в ДПС, основаващо се на българската етническа принадлежност на членовете на Движението, т.е. претендира се за дискриминация. „Смешен плач“!

От самото си създаване ДПС се опитва да излезе от етническата си обусловеност и вратите му са били постоянно отворени за хора от всякакъв етнос. И никой не е поставян в неблагоприятно положение заради етническата си принадлежност. Обратното, постепенно в ръководството на партията, включително и позицията на председател на ДПС, е заемана от хора с различен етнос.

Заиграването с етнически взаимоотношения след 25 години присъствие на най – високо ниво в управляващите и представителните органи на партията е, меко казано, несериозно.

Но даваме ли си сметка, че като политическа теза, макар и несъстоятелна, тя вече провокира, настройва, предизвиква реакция, развива спекулации и по ефекта на доминото може да доведе до непредвидими последици.

Една от силните страни на държавата ни е етническият мир, с него се гордеем пред света, берем плодовете му и живеем в мир и спокойствие. Подобни изявления посягат на самото завоевание и на носителите му. Това е безотговорност!

Съпротивителните сили на ДПС не са срещу етносни качества и характеристики (то има ли такива), те са срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране, противопоставяне. Тези действия нямат общо с етнос. Те са организационни, тактически, но и стратегически повлияващи ДПС.

И не, не всичко е позволено в името на постигането на целите!

Заради членовете на ДПС от всички краища на страната, които се вълнуват, притесняват, които изказват позиции, искат яснота и действия, ще подчертая, че партията ни е за многообразие, за толерантност, за заедност и за пореден път трябва да останем на висотата на тези понятия, и претендирайки за тях, да ги отстояваме чрез тях.

Защото сме представители на партия, в чиято идентичност са вплетени основните права и свободи.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране